Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 2

Studenti i vystudovaní se od nynějška mohou nově hlásit na stáže v Evropském parlamentu bez obav z nepříjemného překvapení. Předsednictvo parlamentu totiž rozhodlo, že každý stážista musí za svou práci dostávat plat. Stážisté v kancelářích europoslanců tak za stáž obdrží měsíčně zhruba 1250 euro a budou mít zajištěné i zdravotní pojištění.

Celý článek | Komentáře


Někdo povídal, že jeho známý kdesi četl o studentech politologické katedry Masarykovy univerzity. Rozjíždí údajně projekt s názvem Fakescape. Nedalo nám to a šli jsme zjistit více informací přímo ke zdroji.

Celý článek | Komentáře


Belgie, Lucembursko, Nizozemí či Švýcarsko. To jsou země, v nichž může být člověk usmrcen na vlastní žádost za aktivní účasti lékaře. Zda by se k těmto státům měla přidat také Česká republika, o tom diskutovali čtyři odborníci, ale také studenti a další návštěvníci, ve středu 18. října v aule Fakulty sociálních studií. V první Masarykově debatě tohoto semestru přišla na řadu také témata jako paliativní péče a vztah mezi pacientem a lékařem, jejichž vysoká úroveň je podle diskutujících před zavedením eutanazie nutná. Debatu moderovala novinářka z České televize Ivana Šmelová.

Celý článek | Komentáře


Zaparkovat bezplatně v centru Brna. Utopický sen všech řidičů, kteří hledají od prvního září parkovací místo v historickém centru Brna. Rezidentní parkování má za sebou necelé dva měsíce provozu. Od 1. listopadu navíc pravidla pro rezidentní parkování budou platit i na širší centrum Brna.

Celý článek | Komentáře


Na vlastní jazyk o tom, jak to vypadá na Týdnu kávy v brněnských kavárnách. Nečekejte žádnou hipsterskou kávičkovou nudu. Do podniků zavítala kávová odpůrkyně.

Celý článek | Komentáře



Jinak prázdnými chodbami se rozlehnou kroky návštěvníků a nejeden student opustí bezpečí knihovny, aby prozkoumal, co se odehrává v jinak opuštěném atriu. Stejně jako každý rok, i letos naruší Noc vědců na několik hodin poklidnou večerní atmosféru fakulty.

Celý článek | Komentáře


„Čo je to za krajinu, kde ani nemôžem priznať, že som dobrá?“ hovorí si švédska raperka Silvana Imam, ktorá si svojou feministickou a antirasistickou tvorbou rýchlo získava fanúšikov. Pre nich sa neskôr stáva idolom. Dokumentárny bibliografický film uvedený na festivale Jeden svět Brno sa nazýva jednoducho – Silvana. Podarilo sa v ňom zachytiť momenty, v ktorých sa aj odhodlaná Silvana dostáva na pokraj svojich síl.

Celý článek | Komentáře


Počítačová učebna a studio v pátém patře Fakulty sociálních studií převlékly přes léto kabát. Pracovalo se i v politologickém patře. V učebnách technici nainstalovali nové počítače, audiovizuální techniku, a vyhráli si i s rozestavě­ním stolů.

Celý článek | Komentáře


Knihovna na Fakultě sociálních studií prochází každoročně v prázdninovém období změnami. Letos však fakultní bibliotéka zaznamenala větší proměnu. Přestavba a vylepšování prostor trvalo téměř celé prázdniny a stálo zhruba 1,6 milionu korun.

Celý článek | Komentáře


O třídění bioodpadu se jednadvacetiletá Josefína Susová zajímá od dětství. K ekologickému chování ji vedli už rodiče třeba tím, že měli na zahradě kompost. „Když jsem se přestěhovala do brněnského centra, najednou jsem si nevěděla rady, kam s bioodpadem,” přiznává. Nejbližší sběrný dvůr má dva kilometry od bytu. „Pěšky je to daleko a se zapáchajícími taškami není úplně ideální jezdit hromadnou dopravou,” kroutí hlavou.

Celý článek | Komentáře


Před pár měsíci jsem vyměnila nejpohodlnější polštáře v atriu na FSS za francouzské croissanty na Université Bordeaux Montaigne, která podle Francouzů vlastně není v Bordeaux, ale je to podobné, jako kdybychom tvrdili, že kampus v Bohunicích není v Brně. I když na místní univerzitě nemohu studovat přímo můj obor, žurnalistiku, mohu si vybrat z nejrůznějších kur­zů.

Celý článek | Komentáře


Filozofická fakulta je mezi studenty vyhlášena pestrou a zajímavou nabídkou předmětů. Mnozí si nadšeně zapisují Lásku a sex v antickém Řecku – vybrané kapitoly nebo třeba Konec světa. Mimo to Filozofická fakulta na Ústavu klasických studií (ÚKS) nabízí vysokoškolákům teoretický i praktický pohled na antický sport.

Celý článek | Komentáře


Do Izraele už po desítky let směřuje vytrvalý proud imigrantů. Přistěhovalectví je izraelskou vládou nejen tolerováno, ale přímo podporováno. Podle zákona o návratu má každý Žid právo se v zemi usadit. Tolik teorie. Se zvládnutím praxe pomáhá nově příchozím Lara Itzhaki a její agentura Olim Advisors.

Celý článek | Komentáře


V lednu začala v Brně fungovat první veřejná lednice. Darovat jídlo potřebným nebo lidem bez domova mohou Brňané i dáky Tereze Navrátilové, studentce Environmenálních studií a Mediálních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních studií (FSS). „V užším jádru skupiny jsme čtyři. Nemáme nijak rozdělené funkce, děláme všichni všechno. Ale já jsem asi vidět nejvíc,“ přiznává Navrátilová.

Celý článek | Komentáře


Student mezinárodních vztahů a bezpečnostních a strategických studií Daniel Greger tráví jarní semestr v Japonsku. Do japonského města Akita, jehož univerzita je partnerskou školou Masarykovy univerzity, se vypravil přes mezinárodní výměnný program ISEP. „Japonsko jsem si vybral proto, že jsem měl vždy rád jeho kulturu a historii, krátce už se učím i jazyk. O Japonsko a celkově region východní Asie se odborně zajímám,“ vysvětluje Greger.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 2 3 4 5 8 15 21 28 Další »