Barták: Počítače jsem zapojoval do půl páté ráno | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Barták: Počítače jsem zapojoval do půl páté ráno

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Klára Hlavačková (Čtvrtek, 27. září 2018)

Počítačová učebna a studio v pátém patře Fakulty sociálních studií převlékly přes léto kabát. Pracovalo se i v politologickém patře. V učebnách technici nainstalovali nové počítače, audiovizuální techniku, a vyhráli si i s rozestavě­ním stolů.

Přes léto se na fakultě pracovalo nejen v knihovně, ale i v učebnách. Technici a zaměstnanci kateder politologie a žurnalistiky napínali všechny síly, aby stihli všechno dokončit před návratem studentů z prázdnin.

Počítačové učebny PC54 a studio 5.27, které studenti znají jako místnosti vybavené počítači s programy na úpravu zvuku i videa, také s přístupem do České tiskové kanceláře, mohla dát fakulta „do pucu“ díky projektu SIMU+.

„Počítače jsem zapojoval do půl páté ráno, a to až první školní den. V pět jsem byl v posteli a v šest třicet jsem vstával, abych ukázal, jak nové zařízení funguje, “ popsal správce audiovizuální techniky Petr Barták. Že byl finiš opravdu napínavý, mohli studenti sledovat i na Facebooku katedry, kde se objevovala videa i okolo třetí hodiny ráno.

Netradiční rozmístění stolů i výsuvné počítače

V místnosti PC54 jsou nově v prostoru rozestavěné stoly ve tvaru pětistěnu. „Vyučující v PC54 nechtěli řady. Řekli mi, ať vymyslím něco jiného,” podotkl Barták.

Studio 5.27 fungovalo s velkým stolem uprostřed pro seminární skupiny. Přes léto tuto místnost technici upravili na počítačovou učebnu. „Stáli jsme před problémem, že by na sebe přes počítače v seminářích lidé neviděli,” poukázal Barták.

Situaci vyřešili tak, že do stolů zabudovali vyklápěcí obrazovky. V seminárních skupinách tak spolu lidé mohou debatovat, a zároveň mohou místnost využít jako počítačovou učebnu.

Projekt SIMU+ začal v létě 2016. Následující rok navrhla architektonická kancelář Velehradský nové uspořádání místností určených k rekonstrukci. Letos proměna vybraných částí fakulty začala.

Vedoucí správy budov Jan Jebas denně kontroloval, jak práce postupují. „Zajímalo mě, jestli stíhají vše dokončit do začátku semestru. Závady či nedodělky řešili s techniky z rektorátu. Ale třeba návrh nového vybavení a uspořádání místností přišel od katedry žurnalistiky,” upřesnil Jebas.

Změny má za sebou i katedra politologie

Projekt SIMU+ se promítl i na politologii. Katedra nechala zbudovat politologickou laboratoř v místnosti PC26. Proděkan pro studium Roman Chytilek to vnímá jako možnost učit jiným způsobem za využití moderních technologií.

„Taková jedna perlička je, že budeme mít software, který analyzuje lidské emoce v reálném čase,” popsal Chytilek. Nejprve se ale s novým programem musí vyučující naučit zacházet. V tomto semestru prozatím zůstane politologická laboratoř ve zkušebním provozu.

Politologové chtěli, aby při výuce mohli měnit rozestavení místnosti. Stoly mohou být rozmístěny do řad, nebo podél stěny. „Teď jsou nachystané zásuvky, aby se mohla politologická laboratoř stěhovat bez zásahu firem podle potřeby předmětů zde vyučovaných,” dodal Jebas.

blog comments powered by Disqus