Izrael a přistěhovalectví: Záleží, kolik místa máte v srdci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Izrael a přistěhovalectví: Záleží, kolik místa máte v srdci

Do rubriky Kultura napsal Martin Zelinka (Středa,  9. květen 2018)

Do Izraele už po desítky let směřuje vytrvalý proud imigrantů. Přistěhovalectví je izraelskou vládou nejen tolerováno, ale přímo podporováno. Podle zákona o návratu má každý Žid právo se v zemi usadit. Tolik teorie. Se zvládnutím praxe pomáhá nově příchozím Lara Itzhaki a její agentura Olim Advisors.

Odkud jste do Izraele přijela vy?

Narodila jsem se v JAR, odkud pochází moji rodiče, ale Afriku si z dětství nepamatuju, protože jsme se přestěhovali do Izraele, když mi byly dva roky. Tím moje putování nekončilo, protože, když mi bylo deset, jsme odjeli do Spojených států, kde táta dostal práci. Tam jsem žila osm let, než jsem se vrátila do Izraele.

Vystudovala jste sociální práci na Hebrejské univerzitě. Co vás k tomu přivedlo?

Už jako malá holka jsem ráda pomáhala lidem. Myslím, že bych něco podobného dělala, i kdybych to nestudovala. Je to asi něco v mé povaze, co mě nasměrovalo ke studiu sociální práce. Bylo mi jasné, že jsem si nevybrala obor, ve kterém bych mohla vydělat velké peníze, ale to pro mě bylo vedlejší.

Zmínila jste, že jste si sama vyzkoušela život v zahraničí.

Ano, a nejen já, vlastně celá moje rodina byla hodně stěhovavá. Rodiče a brácha Rafi žili dlouho v Americe. Po tátově smrti se máma a Rafi vrátili za mnou do Izraele. A to byl impulz pro založení Olim Advisors. Bráchovi přišel ten návrat do Izraele hrozně těžký, a to přitom uměl hebrejsky a mohl se obrátit na mě. Tehdy jsem si uvědomila, jak těžké to musí být pro lidi, kteří tu nikoho nemají a neznají ani jazyk.

Pomáháte lidem zvyknout si na život v nové zemi a zařadit se do života. Co vás na tom nejvíc baví?

Každý člověk je jedinečný a nese si svůj příběh. Někdo přichází jako mladý člověk, který tu chce strávit celý život a založit rodinu. Někdo už přichází s rodinou – to mi přijde asi nejnáročnější, když se někdo přistěhuje s dětmi. A pak tu máme i šedesáti- nebo sedmdesátileté lidi, kteří jsou v penzi a chtějí přijet do Izraele, aby tu prožili stáří. Celkem jsme za dva roky provozování naší firmy poskytli asistenční služby při návratu asi sto lidem.

S jakými nejčastějšími problémy se na vás lidé po aliji (návrat Židů do Izraele, doslova cesta vzhůru, pozn. red.) obracejí?

Celá ta změna je dost náročná, představte si, že musíte opustit svoje přátele a prostředí, na které jste zvyklí. Necháváte za sebou svůj předchozí život. Největší překážkou bývá jazyk. Školy v Izraeli nabízí nově příchozím program Ulpan, což je intenzivní výuka hebrejštiny a seznamování se s každodenním životem v Izraeli. Není to povinné, ale všem našim klientům to vřele doporučuju. Ceny kurzu se liší u jednotlivých škol, takže jim můžeme pomoct najít tu nejlepší nabídku.

Měla jste i nějaké české klienty?

Ne, zaměřujeme se na anglofonní země, protože je to můj rodný jazyk.

Jak jsou olim (nově příchozí, pozn. red.) přijímáni izraelskými starousedlíky?

To je v Izraeli velké téma. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a nejde říct, že se v tomto směru všichni Izraelci shodnou. Ale myslím, že převážná část lidí má velký respekt k těm, kteří udělají velký krok do neznáma a rozhodnou se pro aliju. Často se sem stěhují lidi ze zemí s vyšším životním standardem, kteří to rozhodně nedělají z ekonomických důvodů, ale z touhy po domově.

Kolik lidí je ještě Izrael schopný přijmout?

Na to existuje hezké přísloví. Nezáleží na tom, kolik místa máte kolem sebe, ale kolik místa máte ve svém srdci. Když se v 70. letech moje rodina poprvé přestěhovala do Izraele, tak jsme žili v mrňavém bytě, dlouho jsme neměli ani telefon. Dnes je to lepší, Izrael se hodně změnil, lidé mají možnost se mnohem rychleji zařadit do společnosti a žít víceméně v podmínkách, na které byli zvyklí. Nicméně pořád je spousta možností, jak může vláda udělat Izrael ještě přístupnější pro ty, kteří se chtějí vrátit domů.

Ale přeci jen, Izrael je malá země. Najde se tu dost příležitostí pro všechny?

Určitě. Myslím, že je úžasné, co jsme za sedmdesát let dokázali. Ještě stále tu žijí lidé, kteří pamatují, jak se nacisti pokusili náš národ vyhladit. A my tu pořád jsme a budujeme prosperující zemi. Moje máma vždycky říká, že je neuvěřitelné, jaké kvetoucí místo jsme dokázali vytvořit uprostřed pouště. A ona je původem z Jihoafrické republiky, takže o životě v poušti něco ví.

Medailon Lary Itzhaki

Pochází z Jihoafrické republiky, v dětství se i s rodiči přestěhovala do Izraele, kde vystudovala bakalářský obor sociální práce na Hebrejské univerzitě. Spolu se svým bratrem založila agenturu Olim Advisors, která podporuje nově příchozí jednotlivce i rodiny, kteří se rozhodli pro přistěhování do Izraele (alija). Je nadšená, že může ve své práci kombinovat lásku ke své zemi a dobrý pocit z asistence těm, kteří to potřebují.

blog comments powered by Disqus