Fakescape uniknou jen ti, co se nenechají tahat za nos | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Fakescape uniknou jen ti, co se nenechají tahat za nos

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Martina Novotná (Středa, 28. listopad 2018)

Někdo povídal, že jeho známý kdesi četl o studentech politologické katedry Masarykovy univerzity. Rozjíždí údajně projekt s názvem Fakescape. Nedalo nám to a šli jsme zjistit více informací přímo ke zdroji.

Letos na podzim představili studenti katedry politologie v čele s vyučujícím Milošem Gregorem novou únikovou hru s názvem Fakescape. Jedná se o únikovou hru určenou zejména pro studenty středních škol. Hra má mladým lidem napomoci zorientovat se ve falešných zprávách.

Příběh se odehrává během prezidentských voleb a studenti se tak ocitají v roli novináře, který má za úkol odhalit nepravdivé informace. „Většinou při hře stihne uniknout tak polovina třídy, ale je to různé,“ popisuje Tereza Kráčmarová, členka týmu.

Hra vznikla za podpory P2P Digital Challenge pořádané Facebookem. Soutěžící v ní mají příležitost rozběhnout svůj vlastní projekt za finanční podpory. Podmínkou je zaměření se na současnou problematiku sociálních médií. Šíření dezinformací prostřednictvím sociálních sítí aktuálním problémem bezesporu je. Není to poprvé, co se studenti politologie zapojili do projektu. Před dvěma lety to byli studenti, kteří rozběhli projekt Zvol si info, a tak se zrodila kniha o fake news.

O Nejlepší knize o fake news!!! už toho bylo napsáno mnoho, teď je tu Fakescape. Spojitost mezi knihou a hrou je dle slov Terezy pouze tématická. „Všichni jsme z jedné fakulty, ale jinak v podstatě nemáme nic společného,“ uvádí. Katedra politologie tak může být znova pyšná na aktivitu svých studentů. Projekt se u středoškoláků těší velké oblibě a šíří se velmi rychle.

„Celkem si hru zahrálo už 800 studentů,“ informuje s nadšením Kráčmarová. Se svým týmem se už stihli podívat do různých krajů České republiky. Kromě středních škol, je hra přístupná jak mladším, tak i starším studentům. Pro straší ročníky je pak určená především facebooková stránka Fakescape, která je pravidelně zásobována množstvím hoaxů. Mediální gramotnost má mladým lidem v běžném životě napomoci rozpoznat rozdíl mezi pravdivou a lživou informací. Jedná se o způsob jak předejít panice anebo případným nedorozuměním.

blog comments powered by Disqus