Za stáž v Evropském parlamentu dostanou stážisté nově plat | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Za stáž v Evropském parlamentu dostanou stážisté nově plat

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Jana Blahošová (Sobota,  1. prosinec 2018)

Studenti i vystudovaní se od nynějška mohou nově hlásit na stáže v Evropském parlamentu bez obav z nepříjemného překvapení. Předsednictvo parlamentu totiž rozhodlo, že každý stážista musí za svou práci dostávat plat. Stážisté v kancelářích europoslanců tak za stáž obdrží měsíčně zhruba 1250 euro a budou mít zajištěné i zdravotní pojištění.

Ještě donedávna nebylo standardem stážistům za jejich práci platit, dostali maximálně jen menší příspěvek. Nyní budou najímáni přímo Evropským parlamentem a jejich podmínky by měly být srovnatelné se stážisty interní parlamentní administrativy, což jsou takzvaní Schumanovi stážisté. Mohou si tak za měsíc na stáži vydělat zhruba 1250 euro. To je v přepočtu více jak 30 tisíc korun.

Za tento přelomový závazek bojovali nejen stážisté, ale i někteří z řad Evropského parlamentu. Hlavním iniciátorem byl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP). „Když jsem zjistil, že v evropských institucích není běžné, aby stážisté dostávali za pomoc zaplaceno, začal jsem jednat,“ vysvětlil Zdechovský.

Boj za fér stáže trval více než rok. Zdechovský současně působí ve Skupině pro otázky mladých, která nejdříve zveřejnila výsledky průzkumu mezi stážisty v kancelářích europoslanců a v politických frakcích. Tento průzkum ukázal obrovské rozdíly mezi poskytovanými stážemi. „Od té doby jsme tvrdě pracovali, abychom agendu dostali na stůl Předsednictva. Zpočátku jsme se setkali s odporem, o to větší radost ale máme ze současného úspěchu,“ sdělil Zdechovský.

Europoslanec se také snaží studenty podporovat, v jeho kanceláři je tak vždy čeká plné zapojení do legislativního procesu, správy sítí či organizace různých akcí. „Někteří kolegové stážisty využívali jen na vaření kávy, proto jim ani nepřišlo divné studentům téměř nic neplatit, a ještě si mysleli, jakou jim neprokazují službu. Chtěl jsem to změnit, proto jsme například podepsali manifest za fér stáže,“ doplnil Zdechovský.

Z tohoto rozhodnutí mají radost zejména studenti, kteří chtějí dříve či později na stáž do Bruselu vyrazit. „Tato změna mě velmi těší, samotná stáž a život v Bruselu jsou velmi nákladné a najít si během ní další práci je prakticky nemožné. Takto budou moci studenti vydělávat peníze a zároveň získávat praxi v oboru,“ sdělila svůj názor studentka mezinárodních vztahů a evropských studií Kristýna Nedbalová, která plánuje tuto možnost využít v magisterském studiu.

blog comments powered by Disqus