Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 12

Prvé dni na univerzite, noví ľudia a tisíc povinností. Začiatok semestra býva pre prvákov zvlášť náročný, preto starší kolegovia podávajú pomocnú ruku a každoročne usporiadávajú pre nováčikov integračné pobyty. Študenti na katedre žurnalistiky nie sú výnimkou. Takzvaná Ludvíková líheň sa konala už piaty raz.

Celý článek | Komentáře


Katedra sociální politiky a sociální práce hledá nového vedoucího. V tomto duchu alespoň vyznívá inzerát na katederní nástěnce v prvním patře. Je to informace vcelku překvapivá. Pro mnohé současné studenty to bude už třetí vedení, které podle propozic výběrového řízení musí přijít opět s novou koncepcí.

Celý článek | Komentáře


„Pojďme, hoši, ještě pár minut, zkusíme to otočit,“ povzbuzuji spoluhráče ze střídačky po třetím inkasovaném gólu, který nám prakticky sebral poslední zbytky naděje na postup. Semifinále je v tuto chvíli daleko a postup mezi elitní čtveřici fotbalových týmů na fakultě by se rovnal malému zázraku. Za malou chvíli rozhoduje dvojitý přerušovaný hvizd sudího o tom, že si zbytek turnaje užijeme už pouze jako diváci.

Celý článek | Komentáře


Nedávno na svém blogu zveřejnil student a bývalý člen studentské komory fakultního akademického senátu Honza Martinek svůj text nazvaný Losing the Past. K publikaci práce o chybějící identitě naší fakulty, která by byla společná studentům i vyučujícím, ho inspirovaly oslavy patnáctého výročí jejího založení.

Celý článek | Komentáře


Jsou filmy, u kterých si odpočinete, a pak jsou ty, po kterých si kladete další a další otázky. Do druhé skupiny rozhodně patří dokumentární snímek Kabul Transit, který v pondělí 15. dubna doputoval společně s jedním ze svých tvůrců Davidem Edwardsem na naši fakultu. Diváci se mohli prostřednictvím filmu na dvě hodiny přenést o deset let zpátky do afghánské metropole Kábul, zničené americkou invazí.

Celý článek | Komentáře



Na Přírodovědecké fakultě můžete cestovat do míst, kam se možná nikdy jinak nepodíváte. A to skrze projekt, který se letos uskutečnil už pošestnácté. Cestovatelských setkání je letos celkem deset a na každé z nich dorazilo zhruba čtyřicet posluchačů. Tuto středu přednášel Filip Chvátal o své cestě do Bombaje.

Celý článek | Komentáře


Současný reportér pořadu Na vlastní oči Jan Moláček přijel na naši fakultu debatovat se studenty o svých cestách do Sýrie, kde působil jako zahraniční zpravodaj České televize. Moláček vystudoval Filozofickou fakultu v Brně a nejprve pracoval jako překladatel. Teprve později se stal novinářem. Třináct let působil jako zahraniční zpravodaj České televize v Rusku, Rakousku či na Blízkém východě.

Celý článek | Komentáře


První měsíc semestru je za námi. Pro většinu studentů to – troufnu si říct – znamená, že si začínají pamatovat, kdy a v jaké učebně mají tu či onu přednášku, pročetli si už většinu sylabů a cítí v kostech, že se blíží první termíny odevzdání seminárek. Do léta času dost a povinností ještě víc, mohlo by se zdát. Začít si plánovat prázdniny už teď, ačkoliv v pár stupních nad nulou a zimních bundách se to může jevit jako předčasné, se ale vyplatí.

Celý článek | Komentáře


V pátek dopoledne Akademický senát FSS projednával dva návrhy studentského senátora Pavla Buršíka. Ten navrhuje změnu volebního řádu a zveřejňování audionahrávek ze zasedání. Buršíkův návrh počítá se zavedením volby studentských zástupců každý rok místo současných dvouletých cyklů. Tato změna by do senátu mohla dostat zajímavější tváře než současný systém. Aktuálně za odstupujícího studentského senátora přichází „náhradník“, který v posledních volbách skončil pod ním, případně byl zvolen v doplňujících volbách s malou volební účastí. V anketě jsme se studentů zeptali, zda do Akademického senátu volí a jestli je jeho práce zajímá.

Celý článek | Komentáře


Studenka Alena Fričová patří k těm mladým a neposedným studentům, kteří neustále někde „dobrovolničí“. Nyní pracuje na organizaci filmového festivalu Jeden svět, který včera odstartoval v Praze a koncem března se přesune i do Brna.

Celý článek | Komentáře


Stejně jako dobré víno jde ruku v ruce s kvalitním sýrem či uzeninou, tak i dobrá káva si žádá sladký zákusek. O recept nadýchané sněhové rolády se tentokrát podělil Miroslav Šipula, vyučující katedry psychologie. „Recept na tento dezert mne zaujal, jelikož je jednoduchý a působivý. Když už hřešit, tak pořádně,“ doplnil recept Šipula.

Celý článek | Komentáře


„Chcete zažít něco neobvyklého? MUNIE vám připravila jeden z nejzajímavějších zážitků!“ Těmito odvážnými větami inzerovala studentská organizace MUNIE běh centrem Brna, který si ve spolupráci s mezinárodním filmovým festivalem CINEMA MUNDI naplánovala na páteční odpoledne. A měla pravdu, neobvyklý zážitek to byl. Okolo šesti desítek potenciálních účastníků dokonce na úvodní otázku odpovědělo kladně. Bohužel pouze na Facebooku.

Celý článek | Komentáře


Příchod do ztichlého klubu nemusí vždy značit večer bez tance. Zvlášť pokud jste zavítali na Silent disco – večírek, na němž účastníkům proudí hudba do uší přímo z bezdrátových sluchátek. Tuto neobvyklou zábavu hostil v úterý brněnský klub Mersey. Pořádal ji zde již podruhé student prvního ročníku naší fakulty Vojtěch Loskot.

Celý článek | Komentáře


Stačí mít správnou dávku odhodlání a dobrodružnou povahou a nemožné se může stát skutečným. Důkazem toho je studentka magisterské politologie Alžběta Králová, která letos na podzim strávila tři měsíce na stáži v New Yorku. Jako členka úzké skupiny odborníků se podílela na volební kampani republikánského kongresmana Michaela Grimma, který kandidoval za tamní třináctý distrikt – Staten Island a část Brooklynu. Kromě cenné pracovní zkušenosti ale zažila i obrovskou zkušenost osobní. Na konci října se totiž východním pobřežím Spojených států prohnal hurikán Sandy. O své bohaté zážitky se podělila s Halasem.

Celý článek | Komentáře


Tradice blešáků je (nejen) mezi brněnským studentstvem velmi silná. Prodej a nákup oblečení, které nepotřebujeme, bižuterie, kterou jsme vyrobili, nebo šance na zpeněžení originálního nápadu, se staly velmi oblíbenou aktivitou obou skupin – prodávajících i kupujících. Studentské sdružení MUNIE jeden takový v atriu naší fakulty pořádala.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 9 10 11 12 13 14 15 21 28 Další »