"Snášet" je slovo dvou významů | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

„Snášet“ je slovo dvou významů

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kristýna Turečková (Sobota,  9. březen 2013)

Studenka Alena Fričová patří k těm mladým a neposedným studentům, kteří neustále někde „dobrovolničí“. Nyní pracuje na organizaci filmového festivalu Jeden svět, který včera odstartoval v Praze a koncem března se přesune i do Brna.

„Festival Jeden svět je založený na práci dobrovolníků – finanční odměnu dostane jen pár lidí, většina z nich se podílí bez nároku na honorář. Já zajišťuji propagaci v kavárnách, hospodách a vůbec na různých místech,“ říká Alena. Sama působí dojmem velice akčního člověka plného optimismu, ostatně podtrhuje to i výčet aktivit, na nichž se podílí.

Jak se hledá skinhead

Kromě zmíněné propagace natočila i video festivalu. To zachycuje téma letošního ročníku, které zní „Bojíte se snášet?“

„Snímek odkazuje na myšlenku vzájemné tolerance. Pointa je taková, že dojde ke střetnutí romských dětí a skinheada, tedy z jistého úhlu pohledu dvou opozičních skupin. Konec je však smířlivý, a sice ten, že spolu dojdou na promítání Jednoho světa,“ vysvětluje Alena. Trochu s nadsázkou zobrazuje a zároveň vyvrací stereotypní vidění společnosti, což podtrhuje festivalovou myšlenku.

S humorem podotýká, že nejtěžší pro ni bylo sehnat obsazení rolí. „Ještě den před natáčením jsem neměla herce pro roli skinheada, takže jsem chodila po městě a chtěla oslovovat kolemjdoucí s pleší. Nakonec se ale kamarád uvolil. Musel tedy kvůli roli shodit d'artagnaňský knír a do postavy se přetvořit změnou oblečení. Ale zvládl to dobře,“ směje se Alena. Její video se bude šířit především na internetu, uveřejní ho v horizontu jednoho týdne.

Festival Jeden svět bude své snímky promítat celý následující týden v různých kinech, kavárnách a podnicích po celém městě. V Brně se ještě před vypuknutím promítacích dní, které jsou od 18. do 26. března, uskuteční toto úterý benefiční koncert, kde vystoupí například skupina Para a Čoko Voko.

Odkaz na stránky festivalu Jeden svět

blog comments powered by Disqus