Nasadit sluchátka, naladit stanici a party může začít | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nasadit sluchátka, naladit stanici a party může začít

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Adéla Skoupá (Sobota, 23. únor 2013)

Příchod do ztichlého klubu nemusí vždy značit večer bez tance. Zvlášť pokud jste zavítali na Silent disco – večírek, na němž účastníkům proudí hudba do uší přímo z bezdrátových sluchátek. Tuto neobvyklou zábavu hostil v úterý brněnský klub Mersey. Pořádal ji zde již podruhé student prvního ročníku naší fakulty Vojtěch Loskot.

„Silent disco mě zaujalo na festivalu Rock for People. V Brně jsem nic podobného nenašel, proto jsem se rozhodl zorganizovat to sám,“ vysvětlil své pohnutky Vojtěch, který tentokrát navázal na úspěch své podzimní akce. Také mnozí příchozí přiznávali, že pro ně „tichá diskotéka“ není novinkou. „Byl jsem tady už minule a líbilo se mi to, tak jsem tu s přáteli znova,“ uvedl Vít Rak, student strojního inženýrství. Jiní akci navštívili ze zvědavosti. „Přišla jsem, protože je to pro mě něco neobvyklého a nového,“ řekla studentka Pavlína Mrázková.

Špatný song? Stačí přeladit

Akce nabízela oproti klasické diskotéce mnoho nesporných výhod. Zapůjčená sluchátka umožňovala nejen ovládání hlasitosti hudby, ale především přepínání mezi dvěma DJs. Okolí mělo navíc díky barevným světýlkům na sluchátkách přehled o tom, kdo zrovna poslouchá „modrého“ DJ Saddana a jeho taneční hudbu a kdo se naopak naladil na „zeleného“ DJ Tima s jeho oldies hity. Největší výhrou pak byla možnost si sluchátka sundat a konverzovat bez nutnosti překřikovat se.

Kolem desáté hodiny se při úvodních tónech hitu „Don't stop me now“ začali do té doby poklidně postávající posluchači měnit v tančící a zpívající dav. Po skupinkách se houfně odebírali od stolků, baru a fotbálku na parket zahalený umělým dýmem.

Hudbu slyšet není, pobrukování refrénů ano

Snad jediným člověkem, kterému hlasitá reprodukovaná hudba v tu chvíli chyběla, byla svérázná barmanka s čírem Alexka. „Nejsem na to zvyklá a bez hudby mi tak pracovní doba utíká pomaleji. Navíc si se mnou nikdo nepovídá, všichni mají na hlavách sluchátka,“ svěřila se.

Specifikem tiché diskotéky byla převaha dámských návštěvnic. „Obecně na Silent disco chodí především holky, i nyní bylo v klubu odhadem asi 70 % žen,“ zmínil organizátor akce.

Komické okamžiky přicházely, když se ze sluchátek ozvaly nápěvy či refrény notoricky známých písní. Rozjásaní tanečníci se sluchátky na uších totiž v takových chvílích svorně začínali k pobavení těch „slyšících“ vyluzovat falešné tóny.

„Stále je co zlepšovat,“ míní pořadatel

Třetí hodina ranní věstila konec akce a na straně účastníků i organizátora panovala spokojenost, zejména pak s výběrem DJs. „Lepší byl určitě druhý ročník, minule jsem si nemohla tak úplně vybrat, koho poslouchat,“ uvedla studentka čínštiny Markéta Glanzová. „Atmosféra byla fajn a lidé se bavili, což je hlavní. Samozřejmě je ale vždy co zlepšovat a doufám, že příště bude účast ještě větší,“ zhodnotil večer Loskot. Své další organizační plány ale zatím prozrazovat nechce.

blog comments powered by Disqus