Bezpečnost především | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Bezpečnost především

Do rubriky Téma čísla napsal Martin Habčák (Úterý, 21. říjen 2008)

Je historicky prvním, a dosud jediným stipendistou na oboru Bezpečnostní a strategická studia (BSS). Považuje se sice za experta v oblasti vojenské techniky a rád si každé ráno procvičí sadu vojenských cviků, ale nepohrdne ani dobrým filmem či knihou. Proslul svým nezaměnitelným stylem oblékání a postřehy, které ho dostaly do povědomí mnoha studentů naší fakulty. Lukáš Visingr.

Visingr patří do premiérového ročníku oboru BSS. „Být první má svoje plusy i mínusy. Kupříkladu učitelé jsou trochu tolerantnější. Vědí, že mnoho věcí se řeší za pochodu.“ Získal také prospěchové stipendium, což o rok později zopakoval. „První stipendium mě velmi příjemně překvapilo. S druhým jsem už počítal, protože jsem si hlídal průměr,“ popisuje student své úspěchy.

Přitom stačilo málo a dnes by stipendia přebíral někdo jiný. „Původně jsem se hlásil na Vojenskou akademii, ale při odvodu u mě objevili vady na sítnici, a tak mě nevzali. Studoval jsem tedy na VUT, kde mi to ale moc nesedělo. Jakmile jsem se dozvěděl, že na FSS otvírají bezpečnostní studia, bylo mi jasné, že se tam musím nějak dostat,“ směje se stipendista. Nevybral si tento obor náhodou. Od roku 2001 psal články pro server Military.cz a v roce 2003 se stal redaktorem odborného časopisu ATM (Armádní technický magazín). Dnes se na něj jako na experta obrací i noviny s žádostmi o odpovědi na některé bezpečnostní otázky.

K vojenství se však dostal díky počítačům. „Vždy mě zajímaly moderní technologie a asi jako každý jsem si prošel obdobím počítačových her. V té době mě bavily hlavně simulátory vojenských letadel, díky kterým jsem se blíže seznámil s vojenskou technikou a pak už jsem si jen prohluboval znalosti,“ popisuje nadějný „sekuriťák“ počátky své záliby ve vojenské tematice. Té se zevrubně věnuje i na svých stránkách, přičemž jejich druhým velkým tématem je sex. Čtenáři zde najdou třeba polohy z Kámasútry nebo rady pro zpestření sexuálních radovánek. „Vojenství a sex jsou dominantní faktory ovlivňující můj život. Je pravda, že to spolu moc nesouvisí – když pominu sérii fotek Action girls, co jsou umělecky velice povedené fotky hanbatých slečen s vojenskou technikou, které jsem svého času propagoval,“ dodává s lišáckým úsměvem stipendista.

Svou nejbližší budoucnost spojuje se zdejší akademickou půdou. „Atmosféra fakulty mi vyhovuje, takže bych si zde chtěl udělat doktorát, nějakou dobu tady učit a pak pracovat třeba jako analytik pro soukromou vojenskou firmu.“ Svého rozhodnutí přihlásit se na naši fakultu tedy nelituje. „Kdybych si dnes měl vybrat mezi armádou a studiem u nás, asi by to vyhrála fakulta,“ zakončuje Visingr.

blog comments powered by Disqus