Podvádí se na fakultě? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Podvádí se na fakultě?

Do rubriky Téma čísla napsala Michaela Sagitariová (Sobota,  5. prosinec 2009)

Rychlostudium, plagiáty, opisování nebo taháky. Je možné na fakultě sklouznout k nekalostem? Jedni doufají v důvěryhodnost naší alma mater, jiní ze zkušeností ví, že všechno jde, když se chce.

Filip Krenar, 23 let, sociologie a mezinárodní vztahy.

Myslím si, že se na naší fakultě podvádět dá. Nemluvím ale o žádném rychlostudiu, ale opisování různých prací, což asi nebude velký problém. Určitě si však takové věci fakulta hlídá více, než třeba v Plzni.

Michaela Cejnarová, 22 let, genderová studia a sociální antropologie

Podle mého názoru se podvádí všude. Když si člověk sežene peníze a materiál, tak už jen musí najít někoho, kdo tu práci napíše. I obhajobu práce se můžete naučit. Kdybych se dostala do nějaké tíživé situace, tak bych v krajní nouzi tuto možnost využila. Jsem však na vysoké škole proto, abych zkušenosti získala sama, takže doufám, že se to nestane.

Hynek Cígler, 23 let, psychologie

Myslím si, že se určitě podobným způsobem jako v Plzni podvádět dá, protože je těžké odhalit dobrý plagiát. Program Vejce vejci slouží jenom k rozlišení stejných formulací, ale ne stejných myšlenek. Když je práce převzatá z jiné univerzity, tak na to nepřijdou ani vyučující, kteří se ve svém oboru vyznají. U zkoušek můžete také opisovat, aspoň u některých. Vím o tom, že na jisté katedře studenti opisovali přímo z Googlu. Nebyla to ale má domovská katedra.

Olga Trampotová, 25 let, psychologie a sociální antropologie

Podle mě se na naší fakultě podvádět nedá. Nikdy bych si to nedovolila a subjektivně mám pocit, že to nejde. Asi proto, že osobně bych to neudělala. Samozřejmě, že si můžu napsat tahák na ruku, ale opisování seminárky nebo napsání zkoušky do mobilu, to si nedokážu představit. Mám spolužáky, kteří to zkusili a nevyšlo jim to.

Matouš Kubík, 20 let, politologie

Nejsem na fakultě dlouho, ale myslím si, že se tady nepodvádí. Vedení fakulty je podle mě důvěryhodné a i kdyby nebylo, tak bych si rozhodně nedovolil absolvovat nějaké rychlostudium. Na to nemám odvahu.

Ondřej Sedlák, 20 let, politologie a bezpečnostní a strategická studia.

Podle mého názoru se tady podvádět dá, ale myslím si, že moc lidí to nezkusilo. Škola má podle mě vysokou úroveň a takové věci si snad hlídají. U esejí a písemných prací by se dalo podvádět, ale straší nás nějakým srovnávacím systémem, takže to zase nebude tak jednoduché. Taháky se používají všude, ale záleží na každém, jestli mu to přijde správné.

Vojtěch Boháč, 19 let, mezinárodní vztahy, politologie, psychologie a žurnalistika.

Zatím nevím, jak je to u písemných prací, ale u testů to asi půjde. Doufám ale, že na této fakultě není moc případů. Zatím na mě škola působí seriózně a její vedení spolehlivě. Myslím si, že na takové věci vedení dohlíží. Sám bych se podvodu nikdy nechtěl dopustit.

Gabriela Ryšavá, 20 let, bezpečnostní a strategická studia a mezinárodní vztahy.

Myslím si, že tak jako v Plzni se u nás podvádět nedá, nemáme proto zázemí. Doufám, že tady k ničemu takovému nedochází. Sama jsem nikdy na vysoké škole nepoužila ani tahák. Samozřejmě, že někteří opisují, ale nic většího by si tady snad nikdo nedovolil.

Pavel Pichler, 25 let, humanitní enviromentalistika

Asi se tady podvádí, protože z doslechu vím, že učitelé málo využívají systém Vejce vejci, i když některé práce jsou třeba z osmdesáti procent stejné. Ale myslím si, že v poslední době pro znemožnění podvádění dělá vedení školy maximum. Když už se podvádí, je to na úrovni menších prací, myslím, že nikdo nemá odvahu, aby opsal diplomku. A tahák podle mě použil aspoň jednou každý.

Daniel Mádr, 24 let, sociologie

S podváděním jsem se nesetkal, rozhodně ne u diplomek nebo bakalářek. Náš systém je dost standardizovaný. Máme určitá pravidla a těmi se u psaní diplomek řídíme. A pokud si dobře vzpomínám, tak já osobně jsem na vysoké škole nepoužil ani tahák.

Petra Barteková, 22 let, žurnalistika a sociální antropologie

Pevně doufám v to, že se nic takového na fakultě neděje. Je jasné, že takové malé podvádění, jako taháky nebo opisování u testů, existuje všude. Zatím jsem se ani nesetkala s nikým, kdo by prošel nějakým rychlostudiem, spíše si všichni studium prodlužují.

blog comments powered by Disqus