Názor studenta: magistr nemá smysl | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Názor studenta: magistr nemá smysl

Do rubriky Minitéma napsal Alexandr Průša (Neděle, 11. říjen 2009)

Studium žurnalistiky na prestižní a výběrové fakultě, co je pět minut od České, je poměrně nevšední záležitostí. Zažil jsem zde již mnohé (například zavádění specializací během třetího semestru studia nebo přednášejícího etiky, který chtěl dávat přepadové testy), leč zatímco na bakalářském stupni mi studium přišlo zajímavé a přínosné, na magisterském si připadám spíše ze setrvačnosti. Na přednáškách potkávám plno svých otrávených spolužáků, kteří studium více přežívají, než prožívají. V pauzách si pak říkáme, že magisterský titul je zde poměrně levný, zato dost o ničem. Uznávám, že lze namítnout, že novinářsky ani sociologicky mé tvrzení velkou hodnotu nemá. Já bych však, coby historik (toť můj druhý, vlastně první obor) namítl, že je historicky dokázáno, že by se mocní měli zajímat o nálady svých poddaných.

Co se vědy a výzkumu týče, je celkem pochopitelné, že Mediální studia a žurnalistika nebudou tím nejaktivnějším hráčem fakulty. Přece jen, z žurnalistiky se sice věda dá udělat, ale také má spoustu praktických, téměř až neakademických podoborů. Bohužel, na magisterském stupni se zdá, že všechno praktické je fuj, to jsme se měli naučit na bakaláři, proto se zde až na čestné výjimky neučí. Což, myslím si, je škoda.

Grant, v rámci něhož katedra získala sedmnáct milionů během tří let, přinesl nové vybavení, nové předměty a nové možnosti pro studenty bakalářské žurnalistiky. To je pro ně určitě výborná zpráva. My, magisterští, kteří bloumáme studiem a marně hledáme nějaký jeho hlubší smysl (o potěšení ze studia být řeč nemůže) než zisk tří písmenek před jméno, se však zuby nehty bráníme pocitům závisti.

blog comments powered by Disqus