Dvacet let samostatnosti, dvacet let Halasu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Dvacet let samostatnosti, dvacet let Halasu

Do rubriky Téma čísla napsala Tereza Cajthamlová (Sobota, 20. říjen 2012)

Skoro každý rok brečíme u piva po první redakční poradě nad tím, že většina studentů nemá o nic zájem. Nikde se neangažují, za nic nebojují. Jejich studentský život se omezuje jen na studium a objevování brněnských hospod. Letos byl ale začátek semestru mnohem veselejší. Naše řady posílila desítka nových redaktorů. A my jsme pro to nemuseli skoro ani hnout prstem. Přihrála nám je nově vzniklá studentská organizace Munie.

Za dobu svého studia i práce v Halasu jsem zaznamenala hned několik pokusů sjednotit fakultní, respektive univerzitní spolky. Všechny byly marné. Ztroskotaly většinou na tom, že samotné spolky měly dost starostí se svou vlastní existencí, a nezbývala jim už energie na nějaké další sdružování a organizování. Munie se zatím ale jeví jako velmi úspěšný projekt. Stojí za ním obrovská píle a úsilí zakladatelů, kteří pochází většinou z naší fakulty. Společně dosáhli nejen spolupráce všech univerzitních spolků, ale také vyvrátili naši představu o tom, že většina studentů jsou lenoši. Nejsou, potřebují jen, aby v nich někdo dokázal vzbudit zájem.

I díky redaktorské posile vám můžeme v novém akademickém roce přinést Halas rozšířený o osm stran. Více prostoru tak dostanou především publicistické články. Těšit se můžete na vyhraněné komentáře, glosy nebo třeba literární recenzi.

Prvním podzimním tématem si připomeneme dvacet let od rozdělení Československa. O vzájemném vztahu obou národů mluvily naše redaktorky například se slovenským sociologem Michalem Vašečkou nebo slovenskou herečkou a političkou Magdalenou Vášáryovou.

Dvacetiny slaví letos nejen oba vzniklé státy, ale také časopis Halas. Po celou dobu sloužil jako informační kanál pro brněnské studenty a zároveň byl i trenažerem žurnalistických dovedností pro členy redakce. Za celou tu dobu prošly Halasem stovky redaktorů.

Významné výročí si budeme různými způsoby připomínat celý semestr. Například na webu www.casopishalas.cz zveřejňujeme každý týden články z našeho archivu. Oslavy vyvrcholí ve středu 21. listopadu velkou párty v Café Paradigma, na kterou vás všechny srdečně zvu.

Příjemnou zábavu při čtení přeje

Tereza Cajthamlová, šéfredaktorka cajthamlova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus