Manipulace s výší poplatků mi zkomplikovala život, říká studentka | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Manipulace s výší poplatků mi zkomplikovala život, říká studentka

Do rubriky Minitéma napsala Alžběta Mrázová (Sobota, 22. říjen 2011)

Nejprve se poplatky za prodlužování studia zdvojnásobily, pak prudce klesly na minimum. Někteří studenti tak museli hned dvakrát přehodnotit své plány. Změny vnesly zmatek do života i třiadvacetileté Petře, která si z důvodu citlivosti tématu nepřeje zveřejnit celé jméno.

„Na vysokou školu jdete plni elánu. Když gymnázium zvládnete se samými jedničkami, ze SCIO testů máte percentil 95 a před vámi leží dokument o přijetí na fakultu, jste přesvědčeni, že vašemu vzdělání nemůže stát nic v cestě," popisuje Petra dobu před třemi lety. Tenkrát začala studovat dvouobor mediální studia a politologie i jednooborovou sociologii.

Po prvních třech semestrech ale zjistila, že nestíhá přípravu do všech kurzů. "Studium mi zabíralo tolik času, že mi nezbýval prostor na nic jiného. I přes to, že jsem se škole naplno věnovala, přestávala jsem zkoušky stoprocentně zvládat,“ přibližuje Petra. Chtěla proto ukončit sociologii, která ji bavila méně.

Špatná rada za sto tisíc

O správnosti svého rozhodnutí se Petra ještě chtěla přesvědčit na studijním oddělení. Studijní referentka ji ale údajně poradila, aby si sociologii nechala zapsanou. „Dozvěděla jsem se, že když budu dosahovat patnácti kreditů za semestr v dalších oborech, studium sociologie mi tak automaticky poběží dál. Ukončí se až ve chvíli, kdy úspěšně dodělám bakalářské studium v ostatních oborech. Poplatky mi ale v takovém případě hrozit nebudou,“ vzpomíná Petra.

Když začal v minulém semestru obcházet studenty e-mail s informací o zvýšení poplatků na částku 24 tisíc korun za semestr, šla se Petra opět na studijní oddělení ujistit, že se jí tato informace netýká. S hrůzou pak zjistila, že pokud dvouobor řádně ukončí a nastoupí na magistra, bude muset fakultě zaplatit za čtyři semestry skoro sto tisíc korun.

Řešení pro Petru existovala v tu chvíli tři: nejít na magisterské studium, zaplatit zmíněnou částku, nebo dostudovat sociologii. Když už se smířila s tím, že se bude ještě rok trápit se sociologií, snížily se poplatky na čtyři tisíce korun za semestr. „Takovou částku bych už byla ochotná zaplatit,“ přemítá studentka. I přesto ale studium nyní ukončit nechce. Nevěří totiž, že aktuální výše poplatků zůstane déle než rok. Už se jí taky začal počítat další semestr, do kterého se nyní zapsala a musela by tedy platit o semestr více. Navíc by si teď musela místo roku studia narychlo začít hledat práci.

„Teď mě ale děsí ještě jedna věc. Na sociologii mám zatím teprve devadesát kreditů, ještě jednou tolik jich ale musím získat. Zapsáno mám v tomto semestru neskutečných 70 kreditů. Na jaře pak budu muset ještě udělat dva náročné áčkové předměty. Pokud tohle všechno do června nezvládnu, už se asi nedoplatím,“ říká s povzdechem Petra.

blog comments powered by Disqus