Setkal jsem se s knížetem | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Setkal jsem se s knížetem

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Vendula Karásková (Pátek,  6. květen 2011)

Evropského monarchu nepotkává člověk každý den. Několik studentů naší fakulty ale mělo možnost osobně diskutovat s vládnoucím lichtenštejnským knížetem Janem Adamem II. Sympatický monarcha přijel šestého dubna na Filozofickou fakultu převzít z rukou rektora Velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity a představit svou novou knihu Stát ve třetím tisíciletí. Jedním z těch, kteří se debaty s knížetem účastnili, byl i čtyřiadvacetiletý student politologie a mezinárodních vztahů Zdeněk Jirsa.

„Setkat se osobně s lichtenštejnským knížetem, úspěšným podnikatelem a státníkem, byla příležitost, kterou jsem si nechtěl nechat ujít,“ usmívá se hnědovlasý sympaťák. Když na přednášce z mezinárodních vztahů vyučující informoval o návštěvě knížete a možnosti debatovat s ním tváří v tvář, stačilo se přihlásit. Jedinými podmínkami byla schopnost konverzace v angličtině na odpovídající úrovni a znalost knihy, kterou kníže napsal. O myšlenkách, které státník do svého díla zahrnul, debatovali s autorem nejen zájemci z naší fakulty, ale i studenti z fakulty právnické, filozofické a ekonomicko-správní.

Otázku položit nestihl

Jan Adam II. popisuje v knize model státu třetího tisíciletí. Domnívá se, že by jej bylo možné snáze zavést v zemích, které nezískaly příliš dobrou zkušenost s importem západních myšlenek a nemají tak v podstatě co ztratit. „Měl jsem připravenou otázku, zda jsou události probíhající od počátku tohoto roku v arabském světě vhodnou příležitostí nabídnout jim tento model. Demonstrující se tam snaží změnit jednotlivé režimy a mě zajímalo, jestli by podle knížete bylo jeho řešení přijato spíše pozitivně či naopak opatrně s ohledem na historickou zkušenost,“ zamýšlí se Zdeněk Jirsa, který se o dění na Blízkém východě velmi zajímá. Aby získal odborné znalosti o judaismu a islámu a lépe tak porozuměl tamějšímu dění, studuje zároveň religionistiku na Filozofické fakultě.

I když se na Jirsův dotaz z důvodu omezeného času knížete nedostalo, Jan Adam II. udělal na studenta velmi dobrý dojem. „Bylo vidět, že akci nebere jako povinnost. Při diskuzi bylo patrné jeho nadšení pro danou tématiku. Byl rád, že se o tom může bavit se studenty naší univerzity,“ hodnotí Jirsa debatu.

Aktivní student zatím Lichtenštejnsko nenavštívil, ale v budoucnu by se tam prý rozhodně rád podíval. „Chtěl bych pracovat v diplomatických službách. Lákalo by mě potkat se i s dalšími státníky. Velmi zajímavé by například bylo setkání s izraelským premiérem,“ spřádá ambiciózní plány. Setkání s vládnoucí hlavou státu s nejvyšším hrubým národním produktem na světě a s nulovým státním dluhem považuje za velmi inspirativní. „Představy knížete o budoucnosti státu pro mě byly určitě přínosné. Stojí za to nad nimi dále uvažovat,“ uzavírá potenciální diplomat.

blog comments powered by Disqus