| Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Do rubriky Ostatní napsal Pavel Šíma (Středa,  2. prosinec 2009)

Nikola Krejčířová, šéfredaktorka

Nyní studentka magisterské Sociologie, Personálního managementu a organizačního rozvoje. Je v Halase už moc dlouho a prošla asi všemi funkcemi. U žádné ale nevydržela. Po absolvování bakalářské žurnalistiky ji přestalo bavit psaní i čtení. Takže na redrady chodí už jen, aby sem tam do něčeho kafrala, viděla kamarády a pořádně se při té příležitosti najedla.

Pavel Šíma, šéfeditor

Student Politologie a žurnalistiky do Halasu přišel před dvěma lety, aby se něčemu přiučil. Vyzpovídal ministra školství, zkritizoval všechny články a po roce si ho šéfeditor vybral jako svého nástupce. Funkce ale musela počkat. Odskočil si ještě na rok studijně do Libanonu. Od začátku podzimního semestru se snaží zavádět velké inovace. Momentálně sní o arabských ženách, amerických univerzitách, piškvorkovém nebi a o tom, že vlastní reformu Halasu ve zdraví přežije.

Hana Trčková, editorka a správce „Co se děje na FSS“

Studuje magisterský stupeň Mediálních studií a žurnalistiky. V Halase je již pátým rokem, takže patří v současné redakci už téměř k pamětníkům Halasu. Do časopisu píše totiž už od roku 2005, za tu dobu měla nad sebou tři šéfredaktory, pět editorů, všechny kolegy redaktory už dnes ani nespočítá. Byla živým svědkem několika proměn Halasu, jeho umírání i opětovného znovuvzkříšení. Sama se na semestr stala editorkou, dnes však už dosluhuje jen jako pomocná síla hlavního editorského bosse Pavla.

Tereza Cajthamlová, redaktorka a editorka kulturní rubriky

Studentka žurnalistiky, Sociální práce a sociální politiky něco sepisuje od okamžiku, kdy ji ve škole naučili písmena. Když zrovna nepíše články, tak čte nebo hraje divadlo. V Halasu působí druhý semestr a před nedávnem se pustila do vedení kulturní rubriky, která tvrdě šlape na paty A2 a dalším podobně zaměřeným časopisům…

Jan Martinek, webmaster a ilustrátor

Student Politologie a mediálních studií se slabostí pro politickou filosofii, sociologii, vizuální umění a design, dobrou hudbu, knížky, domácí pečení chleba a golf. Pracovním zařazením programátor a webdesignér. V Halasu tráví úterky od podzimu 2007 a vybírá si spíše netradiční pozice. Dva roky působil jako typograf, fotograf a fotoeditor. To nyní přenechal schopnějším a soustředí se na ilustrace, psaní a též na vymýšlení hloupostí, které jsou pak začasté realizovány (ať žijí vystřihovánky!). Jo, a vlastně dělá tento web.

Tomáš Repka, redaktor a fotoeditor

Student druhého ročníku žurnalistiky a Psychologie. V Halase je druhým semestrem a už povýšil do funkce fotoeditora. Fotí vše, co mu přijde do cesty a občas i něco zajímavého napíše. Většinu práce v Halasu mu však zabírá a nervy ničí upravování fotek, které mu jeho neschopní kolegové pošlou. Přátelství s nimi tak zpětně utužuje na nemálo teambuildingových akcích. Má málo volného času, protože je pořád buď v práci, nebo ve škole, ale aspoň nemá čas se nudit, takže mu to vlastně vyhovuje.

Hripsime Zohrabyan, redaktorka a korektorka

Ripsi, jak si nechává zkráceně říkat, je v Halasu druhým semestrem. K žurnalistice studuje sociologii, kterou bohužel zanedbává a radši se věnuje trénování tenisu. Je z Arménie a je zvyklá, že si o ní každý podle jména myslí, že je chlap. Nesnáší, když musí před ostatníma mluvit svým mateřským jazykem. Všechno umí, všechno zná a vždy má pravdu. Projevuje se velmi hlasitě a nelze přeslechnout její smích.

Matěj Málek, sazeč a grafik

Student Aplikované informatiky se zálibou v grafice, designu a typografii. Původně bezvýznamný začínající grafik se infiltroval do Halasu z cizí fakulty na jaře roku 2009 kvůli záznamu v životopisu. O necelý půlrok později už procházel peklem při prezentování nového designu. Dnes se úspěšně vzpamatovává z těchto traumatických zážitků a neúspěšně se snaží stíhat, co si sám naložil. V dobách sázení Halasu se mu pravidelně zdává o nezalomitelných řádcích, příliš velkých mezerách a třířádkových titulcích.

Kateřina Burianová, redaktorka

Studentka mediálních studií a Sociologie pochází z jižní Moravy, země mlékem, vínem a strdím oplývající. Pokouší se psát články do Halasu asi půl roku a snad to ještě nějakou dobu zkoušet bude. Je amerikanofil, má ráda vtipné knihy, hudbu, jídlo a jeho přípravu a samozřejmě své blízké. Kdysi snila o kariéře učitelky, ale v současnoti čeká, kam ji život zavane.

Vendula Karásková, redaktorka

Se na první halasácké redradě ocitla v podstatě omylem, dostala hned přidělený článek a od té doby už přes rok předkládá čtenářům své žurnalistické pokusy. Můžete ji potkat i na přednáškách mezinárodních vztahů a na fildě, kde navíc studuje milované Dějiny umění. Trpí totiž úchylkou, že musí být u všeho. Často se proto vyskytuje i v galeriích, divadlech, na výletech a všude jinde. Pokud tedy sháníte rádoby odborný doprovod na výstavu, neváhejte se ozvat.

Jitka Sklenářová, redaktorka

Studuje žurnu a Sociologii. Momentálně má zapsaných 63 kreditů, takže stíhá všechno a zároveň nic. Na své první redradě se dobrovolně stala korektorkou, aby po první várce článků a s ní spojeným nervovým záchvatem z toho, co jsou někteří schopni vyprodukovat, tento post zase opustila. Ráda komunikuje, ale bohužel většinou v těch nejméně vhodných okamžicích, hlavně na přednáškách a tak. Na novém vedení Halasu nejvíc oceňuje snahy o teambuilding (zatím vyšly tři). Často se směje, díky čemuž slovo mnohoobročnictví dostalo nový význam.

Dominika Dufková, redaktorka

Bývala by nejradši studovala Psychologii, ale bohužel ji budoucí rozebírači osobností do svého kolektivu nepřijali, tak skončila na žurnalistice. Nepromyšleně si k ní přidala Religionistiku na fildě a teď trpí pod hromadami knih o konfucianistech a židech, ale do toho, aby svého rozhodnutí litovala má ještě daleko. Stejně jako si nevyčítá ani to, že se nechala coby čerstvá vysokoškolačka před víc než rokem zlákat do Halasu.

Martin Habčák, redaktor a zahraničný dopisovateľ

Momentálne jeden zo služobne najstarších redaktorov Halasu, ktorého väčšina redakcie paradoxne nikdy nevidela. Už takmer rok sa totiž poflakuje po Poľsku a obšťastňuje čitateľov duchaplnými článkami vo svojom okienku. Je tiež nominálnym vedúcim slovenskej sekcie, ktorý má konečne pod palcom aj niekoho iného, ako seba. Už štvrtým rokom sa na žurnalistike a medzinárodných vzťahoch úspešne riadi svojím životným krédom „čo môžeš urobiť dnes, kľudne počká aj do zajtra“.

Ivana Králiková, redaktorka

„Freshman“ na fakulte a nová posila Halasu, ktorú sem prilákala zvedavosť, túžba po kreatívnej sebarealizácii a dômyselné letáčiky z produkcie starších členov redakcie. Od októbra sa s očami dokorán prizerá veľkým zmenám v prostredí Halasu a popri tom začína sama prispievať k jeho tvorbe. Okrem mediálnych štúdií a žurnalistiky študuje sociálnu antropológiu a raz by chcela uskutočniť etnografický výskum v nejakom wiccanskom covene. Ak jej to nevyjde s antropológiou ani žurnalistikou, pôjde pomáhať Holdenovi Caulfieldovi do žitného poľa, lebo to je aj tak najkrajší job, aký sa dá na svete robiť.

Natália Saganová, redaktorka

Prvým rokom na škole aj v Halase. Rozhodla sa , že skúsi písať nejaké tie články, lebo ved kde idne ako tu by mohla zísať skúsenosti a priučiť sa čo-to od starších študákov. Študuje žurnalistiku a genderove štúdia. Rada sa smeje a najviac na jednom Čechovi, ktorý sa snaží hovoriť po slovensky. Vraj nemože prezradiť o ňom viac lebo by sa šéfeditor ešte spoznal. Nebojí sa ničoho, iba ak vlastnej mami-autorita nadovšetko!Alena Fričová, redaktorka

Alena Fričová, redaktorka

Bibliofil, vegeterián a vášnivý študák – tak sa dá charakterizovať novopečená študentka žurnalistiky a medzinárodných vzťahov. Keďže podľahla naivnej predstave, že univerzita poskytuje more volného času, rozhodla sa svojou troškou do mlyna prispievať medzi stránky Halasu. Už sa síce vrátila do tvrdej reality, ale naďalej zotrváva a snaží sa podeliť o svoje kreatívne výplody s inými študentmi. Vo voľnom čase sa snaží veľa cestovať a odreaguvávať sa pri bojových umeniach.

Petra Nováková, zahraniční dopisovatelka

Petra je naše dopisovatelka z Bruselu, sídla Evropských institucí a hanbatých sošek, které rády konají potřebu na veřejnosti. Do Halasu přišla před třemi lety „jen nakouknout“ a už jí to zůstalo. Po dvou letech odjela do Bruselu na stáž a v současnosti v inkriminovaném městě už pracuje. Na naší fakultě studuje mediální studia a žurnalistiku a na „fildě“ zase historii, kde se právě pokouší o bakalářskou práci. Má ráda výzvy, společnost dobrých přátel a belgické pralinky. A Halas, samozřejmě :-)

blog comments powered by Disqus