Tři otázky pro... Ivonu Parčiovou, redaktorku romského vysílání na Rádiu R | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro… Ivonu Parčiovou, redaktorku romského vysílání na Rádiu R

Do rubriky Kultura napsala Tereza Cajthamlová (Středa,  2. prosinec 2009)

Rádio R nejen samo brázdí neklidné vody internetového rozhlasového vysílání, ale snaží se dostat do „éteru“ i další potenciální tvůrce komunitních rádií. Jeho redaktoři navázali spolupráci s občanským sdružením IQ Roma servis a společně pracují na přípravě romského pořadu Sar oda dithav me aneb Jak to vidím já. Jejich vzdálenějším cílem je založení nového romského komunitního rádia. Na to, jak nový pořad v Rádiu R bude vypadat jsme se zeptali PR manažerky IQ Roma servisu a redaktorky romského vysílání Ivony Parčiové.

Jak začala spolupráce s Rádiem R?

Přišel nám e-mail od studentky Fakulty sociálních studií Petry Giňové. V něm nám nabídla spolupráci při zakládání komunitního rádia, což nám v tu chvíli připadalo jako sen. Poté, co jsme si vyměnily pár e-mailů, setkaly jsme se osobně a tam už celý nápad vypadal reálněji. Od prvního týdne v prosinci budeme v Rádiu R vysílat vlastní pořad.

Kdo všechno se bude na vysílání podílet?

Hlavními aktéry budou moderátoři, kterými by měli být klienti IQ Roma servisu, tedy romská mládež ve věku od 13 do 18 let. Když jsme dělali první nábor, byl o účast na vysílání veliký zájem. Pak některé z dětí odradila administrativa, které teď na začátku bylo hodně. Věřím ale, že až začneme vysílat, zájem zase přijde.

Jaká bude náplň pořadu?

Posluchači se seznámí s romskou hudbou a dozví se aktuality nejen ze života Romů v Brně i ve světě. Budou tam rozhovory s romskými osobnostmi i s lidmi, kteří se zabývají romskou problematikou. Celým vysíláním chceme podpořit vzdělávání, protože naším cílovým posluchačem bude klučina okolo sedmnácti let, který neví, co se sebou.

blog comments powered by Disqus