Studenti tvořili street art vzor 89 | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti tvořili street art vzor 89

Do rubriky Kultura napsal Jan Brož (Středa,  2. prosinec 2009)

Před dvaceti lety pojem street art většině lidí v tehdejším Československu nic neříkal. Přesto právě tenkrát zaplavily ulice všech větších měst podomácku vyrobené plakáty s vtipnými, ale i zcela vážnými hesly, reflektujícími tehdejší politickou situaci. Dvě studentky z naší fakulty se rozhodly tyto události připomenout a ozdobit Brno ve stylu listopadu 89.

Organizátorky projektu Revoluční street art Gábina Hájková a Katarina Šrámková se inspirovaly filmovým dokumentem o výlepu politických plakátů v Bratislavě. „Napadlo nás, že by bylo zajímavé zopakovat něco podobného v různých městech v Čechách a na Slovensku a zkusit, do jaké míry se to dá zrekonstruovat. Chtěli jsme připomenout revoluci a zároveň otestovat, jak lidé vnímají svůj prostor a ulici,“ řekla Šrámková. Kromě Brna se akce konala ještě v Praze, Bratislavě a Žilině.

Za pomoci dobrovolníků z řad studentů nejen sociálních studií probíhala na začátku listopadu v atriu naší fakulty výroba imitací dobových plakátů. „Upozorňuje se na věci, které se staly v osmdesátém devátém. Mladí lidé, ročník devadesát, kteří o tom nic nevědí, začnou přemýšlet. A ti starší možná taky,“ vyjmenovává student univerzity v Banské Bystrici Andrej Almáši důvody, proč se výroby plakátů zúčastnil. Někteří vyrobili přesné a výtvarně velmi zdařilé karikatury, jiní jednoduše fixou opsali dobová hesla. Výsledkem byl zajímavý kolorit připomínající svou pestrostí originální výzdobu ulic z listopadu 89.

Brňané přijali novou výzdobu s rozpaky

Od poloviny listopadu probíhal výlep na legálních plochách v ulicích a obchodech. Plakáty se objevily například na zdi Filozofické fakulty, u kavárny Bakala nebo v pasáži Komerční banky na náměstí Svobody. Počítalo se i se zapojením náhodných kolemjdoucích. Lidé mohli na připravené volné plochy něco napsat, provokující plakát strhnout nebo naopak přidat svůj vlastní. „Zajímá nás, jestli to lidé budou ignorovat nebo jestli se zapojí,“ řekla Šrámková.

V obličejích studentů Filozofické fakulty, kteří chodili kolem plakáty ozdobené zdi, byly poznat rozpaky. „Všechny plakáty jsem si přečetl a připadá mi to jako velmi dobrý nápad. Přibližuje to atmosféru tehdejšího dění a je to pěkná vzpomínka,“ zhodnotil výzdobu student archeologie Lukáš Ptáček. Marek Dostál ze sociologie byl kritičtější. „Je to zajímavá připomínka, která asi už ale nikomu nic neřekne. Něco jiného je to polepit teď a jiné by to bylo před dvaceti lety,“ řekl Dostál. S rozporuplnými dojmy zhodnotily projekt i prodavačky-dobrovolnice z obchodu Fair Trade, který pro výlep poskytl svou výlohu. „Můj dojem je takový rozpačitý. Některá z těch hesel jsou dobrá, jiná mi ale nic nepřipomínají,“ zhodnotila prodavačka Jitka Komendová.

Po týdnu v ulicích některé plakáty ze zdí zmizely, někdo je strhl. Akce ale ještě nekončí a tak na celkový výsledek si je třeba počkat. „Už si to žije vlastním životem,“ shrnula průběh akce Hájková.

blog comments powered by Disqus