Domeček a Krmítko – cenový duel bez vítěze | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Domeček a Krmítko – cenový duel bez vítěze

Do rubriky Co se děje napsal Stanislav Kamenský (Čtvrtek,  8. květen 2008)

Krmítko je drahé! Taková slova lze občas zaslechnout v naší fakultní kavárně od některých studentů. Často jde o ty, kteří zároveň studují na filozofické fakultě, protože jedním dechem dodávají, že Domeček, tedy tamní obdoba Krmítka, je levnější. A jaká je skutečnost?

Podrobnější srovnání cen komplikuje fakt, že obě „instituce“ nemají zcela stejnou nabídku potravin a nápojů, nicméně nemalá část sortimentu podobná je. U téhož pečiva, cukrovinek a studených nápojů se ceny liší v řádu koruny, a to střídavě pro oba podniky. Větší rozdíl je výjimkou.

V případě stejných teplých nápojů s rozdílnou cenou má Krmítko levnější pouze tureckou kávu, a to o tři koruny. Čaj je v něm dražší o korunu, espresso, cappuccino a latte macchiato o tři koruny. Obě místa se však liší značkami kávy i automaty k její přípravě – Domeček se pyšní strojem Seiko, do kterého sype kávu Faircafé, Krmítko podává Filicori Zechini připravenou v La Spaziale.

Poslední velkou kapitolou jsou bagety a saláty. I zde na první pohled cenově vítězí Domeček, ovšem obě studentská občerstvení odebírají zboží od různých firem, a tak se nabídka liší velikostí i surovinami. „Vyzkoušeli jsme bagety od různých dodavatelů a zůstali u těch, které si zákazníci oblíbili pro jejich cenu a kvalitu, což jsou Barunka a Bapa,“ říká provozovatel Domečku Aleš Aujezký.

I v Krmítku se vystřídalo několik značek včetně Barunky. „Spolupráci jsme ukončili, protože kvalita jejich baget nás hlavně po vizuální stránce neuspokojovala, a navíc byly problémy s čárovými kódy,“ popisuje provozovatel Krmítka Vladimír Tůma důvod přechodu ke značkám Delika H+H a Crocodille. „Crocodille podle mě nemá na trhu konkurenci, s čímž souvisí i to, že za vyšší kvalitu je prostě potřeba dát vyšší cenu,“ dodává Tůma. Domeček problémy s čárovými kódy řešit nemusí, neboť je při prodeji nepoužívá.

Oslovení studenti na obou fakultách se téměř jednohlasně shodli na tom, že nejdůležitější je, kde zrovna jsou. Domeček i obě Krmítka totiž sídlí několik set metrů od sebe a oni nechtějí chodit nikam daleko, zvláště když nemají dostatek času. „Nechodím do Krmítka, i když se mi líbí víc než Domeček, protože tady to mám po ruce,“ zdůvodňuje například svou volbu budoucí historička Tereza Honsová. „V Domečku je to levnější a snad je tam lepší atmosféra, ale kafe mi tam tolik nechutná. Přijde mi to adekvátní – nižší cena za trochu nižší kvalitu a naopak. V Krmítku je to lepší, ale dražší, ovšem stejně sem chodím hlavně proto, že jsem tu častěji,“ shrnul svůj pohled student žurnalistiky a němčiny Milan Říha.

blog comments powered by Disqus