Mladí lidé mohou napsat povídku do mezinárodní literární soutěže. Výherci stráví tři dny v Barceloně | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Mladí lidé mohou napsat povídku do mezinárodní literární soutěže. Výherci stráví tři dny v Barceloně

Do rubriky Kultura napsala Jana Blahošová (Pátek,  5. duben 2019)

Studenti, ale i nestudenti ve věku 18 až 30 let se mohou zúčastnit již dvanáctého ročníku mezinárodní literární soutěže s názvem A Sea of Words. Deset výherců z celé Evropy stráví společně tři dny v Barceloně a jejich povídky vyjdou ve společné sbírce. Pořadateli soutěže jsou European Institute of the Mediterranean a mezinárodní Nadace Anny Lindhové pro dialog kultur ve Středomoří.

Letošním tématem mezinárodní literární soutěže A Sea of Words je zapojení se mladých lidí do sociální změny. Téma má za cíl poukázat na ústřední roli mladých lidí tak, že jim poskytne hlas k vyjádření svých zkušeností a emocí ve vztahu k osobním i společenským změnám, které v současné době probíhají.

„Povídky lze psát v češtině, ale také v jakémkoliv z třiačtyřiceti oficiálních jazyků zemí Euro zóny a Středozemí,“ objasnila Pavla Začalová z České sítě Nadace Anny Lindhové pro dialog kultur v Euro-středomoří, která stojí za touto soutěží v České republice. Dalšími podmínkami k tomu, aby byla povídka do soutěže přijata, je délka nepřesahující 2 500 tisíce slov. Autor navíc nesmí být starší třiceti let.

Zájemci musí svoji povídku odeslat nejpozději do 25. dubna ve wordovém formátu na emailovou adresu concurso@iemed.org. „Během května budou v národním kole vybrány tři nejlepší povídky. Ty budou poté přeloženy do angličtiny a postoupí do mezinárodního kola, kde se utkají s povídkami z ostatních zemí Evropy a jižního a východního Středomoří,“ popsala soutěžní postup Začalová.

Mezinárodní porota následně vybere 10 nejlepších povídek, což oznámí nejpozději 1. července. Jejich autoři budou mít poté možnost strávit 25. až 27. září s ostatními výherci v Barceloně. „Zde převezmou ceny, setkají se s dalšími autory, zúčastní se workshopu kreativního psaní a poznají Barcelonu,“ dodala Začalová. Celý pobyt mají navíc zcela zdarma včetně jídla, ubytování a cestovného.

V roce 2017 se mezi výherci umístila také česká autorka Lucie Trojanová se svojí povídkou s názvem Coffee O’Clock at the Iron Fist. Tématem tohoto ročníku byly stereotypy o mladých lidech a radikalizace.

Více informací s přesnými instrukcemi naleznete zde: https://www.iemed.org/seaofwords?…

blog comments powered by Disqus