Muzikologa vystřídá na rektorátu neurolog. Kdo je Martin Bareš? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Muzikologa vystřídá na rektorátu neurolog. Kdo je Martin Bareš?

Do rubriky Univerzita napsala Markéta Lankašová (Pondělí,  1. duben 2019)

Působil jako prorektor, vede fakultu, má praxi lékaře a nebojí se mluvit přímo a nahlas. V pondělí Martin Bareš dokázal přesvědčit 36 akademiků, kteří mu posvětili jeho další kariérní růst. Od září se ujme vedení Masarykovy univerzity.

Rektora Masarykovy univerzity volí padesátičlenný akademický senát tajnou volbou. Ucházet se o post po Mikuláši Bekovi, který byl ve funkci dvě navazující období a od listopadu navíc zasedá i v Senátu České republiky, se ucházeli pouze dva kandidáti. Současný proděkan přírodovědecké fakulty Jaromír Leichmann získal 11 hlasů, jeho oponent Martin Bareš 36. Zbylé hlasy byly neplatné. Akademici tak o svém novém šéfovi rozhodli už v prvním kole.

Nejvyšší kruhy Masarykovy univerzity však pro Bareše nejsou neznámé. V obou funkčních obdobích současného rektora Beka působil Bareš v jeho pracovní skupině coby prorektor. Nejdříve pro rozvoj, později pro akademické záležitosti.

Teprve loni v únoru se ujal vedení lékařské fakulty, kterou sám vystudoval. V případě, že bude na pozici rektora jmenován, se fakulta musí poohlížet po novém šéfovi.

Lékařskou praxi svého oboru – neurologie vykonával padesátiletý Bareš nejen v „domovské“ Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, ale také v americké Minnesotě.

MUNI nejspíš zachová směr, který nastavil Bek

Za jednu ze svých priorit označil Bareš posilování role univerzity jako jednoho z pilířů svobody v současné společnosti. Jako rektor plánuje působit nejen dovnitř univerzity, ale chce být také činný směrem ven, do společnosti. A to tak, aby hlas univerzity byl řádně slyšet.

„Role a odpovědnost univerzit jako pilířů svobody bude narůstat. Bude třeba, aby se i naše univerzita dokázala k této odpovědnosti postavit čelem. Aby se ctí obstála, musí být odvážná, moudrá, opravdová, kritická, otevřená, musí hájit hodnoty svobody, demokracie a humanismu,“ uvedl v programovém prohlášení Bareš.

S jasně vyhraněnými názory ostatně vystupoval Bareš ještě před kandidaturou, nešetřil třeba kritickými poznámkami na oblast řízení brněnského zdravotnictví.

Jeho hlavním strategickým cílem pak je posunovat univerzitu k vyšší kvalitě ve vzdělávání, ve vědě a výzkumu a vytvářet podmínky pro její mezinárodní viditelnost na kvalitativně vyšší úrovni.

Z Obou kandidátů byl Bareš také tím, kdo měl podporu současného rektora univerzity. Lze proto očekávat, že žádné závratné změny v režimu univerzity nenastanou. Přesto si Bareš během volebního odpoledne našel prostor pro kritiku. Současnému vedení vyčítal nejednotnost napříč fakultami nebo nesoudržnost studentů s celou univerzitou. I na tom by chtěl ve svém funkčním období zapracovat.

Nakolik se svému předchůdci přiblíží, ukáže čas. Že by pomýšlel na politickou moc však v předvolebních debatách odmítl. Posluchače ujišťoval, že do politiky se během svého rektorského období nevydá.

blog comments powered by Disqus