V Brně začne fungovat Knihovna věcí. Otevírá už dnes | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

V Brně začne fungovat Knihovna věcí. Otevírá už dnes

Do rubriky Ostatní napsal Kristina Křivková (Čtvrtek, 21. březen 2019)

Knihovny věcí, kde člověk sežene nejrůznější domácí potřeby, fungují po celém světě a rozšiřují se postupně i v České republice. První brněnská knihovna věcí se poprvé otevře již dnes 21. března v 18 hodin. Knihovna věcí má pro první návštěvníky připraveno asi sto předmětů k vypůjčení.

Do knihovny chodí lidé pro věci, které většinou potřebují jen občas. Je pro ně proto praktičtější a úspornější, si je na nějakou dobu vypůjčit, než si je kupovat. „Věříme, že není potřeba mít doma věci, které využijeme jen jednou či dvakrát do roka,“ vysvětluje Eva Kopčíková, která brněnskou knihovnu věcí připravuje.

„Tyhle věci jen zabírají místo a jejich pořízení většinou přijde dráž než půjčení.“ Knihovny věcí na tomto principu fungují po celém světe a tento trend se v poslední době rozvíjí i u nás.

Knihovna má nyní na půjčení asi sto věcí, které je možné si i předem zarezervovat přes internetový katalog. „Mnoho z nich jsme dostali darem, ostatní jsme nakoupili díky podpoře Nadace Via. Při výběru věcí jsme vycházeli z vlastních zkušeností i podnětů od našich fanoušků. Myslím, že výběr je opravdu pestrý – od sportovního vybavení, nářadí a spousty her až po kulmu, štafle nebo tvořítka na pelmeně,“ vysvětluje Kopčíková.

Pokud máte doma nepotřebné věci, které nemáte kde skladovat, knihovna jejich věnování uvítá.

Princip knihovny věcí je založen na udržitelné spotřebě a sdílení.„Když jsme začali knihovnu věcí plánovat, sama jsem našla doma desítky věcí, které jsem už několik let nepoužila. Pro někoho to přitom mohou být poklady, které si nemůže dovolit, nebo se mu domů zkrátka nevejdou. Teď už čekají v knihovně věcí, než si je lidé začnou půjčovat,“ popisuje Markéta Dědková, která za myšlenkou zřídit v Brně knihovnu věcí stojí.

Tento způsob sdílení a půjčování věcí na krátkou dobu však nemusí být zdaleka pro každého. „Podle mě je to zbytečné, protože většina lidí si nemá problém koupit, co potřebuje, anebo půjčit od přátel,“ řekla studentka Fakulty sociálních studií Sára Suchá. V Praze už je několik knihoven věcí v provozu. První knihovna věcí v Brně, kterou provozuje organizace Mladiinfo ČR, sídlí na Štefánikové ulici a bude otevřena každé úterý a čtvrtek od 15 do 19 hodin.

blog comments powered by Disqus