Darujte oblečení, hygienické potřeby či nocleh | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Darujte oblečení, hygienické potřeby či nocleh

Do rubriky Neziskovky napsala Ketrin Jochecová (Pondělí, 10. prosinec 2018)

Předvánoční čas je tím správným na momentem na to udělat dobrý skutek. A možností je víc než dost. Při příležitosti genderové konference MeziMeze umístil Gender kolektiv v knihovně na Fakultě sociálních studií krabici, do níž lidé mohli vkládat hygienické nutnosti pro potřebné lidi. Konference je sice u konce a krabice z knihovny zmizela, ale zájemci mohou hygienickými potřebami dále přispět například v kavárně Tři ocásci.

Blížící se Vánoce znamenají větší štědrost lidí, alespoň s tím počítají tvůrci dobročinných brněnských sbírek. Jednou z takových je sbírka hygienických potřeb Gender kolektivu, která byla předminulý týden umístěna v knihovně na Fakultě sociálních studií. „Potřeb se nám v rámci sbírky v knihovně podařilo získat neočekávaně velké množství, ale ve sbírání pokračujeme, protože poptávka po hygieně je stálá,“ sdělila Eva Čivrná z Gender kolektivu.

Kromě klasické hygieny jsou žádané také vlhčené ubrousky, obvazy a náplasti. „Myšlenkou sbírky je ukázat, že ve společnosti blahobytu se mnoho lidí ocitá na ulici nebo v tíživé sociální situaci a nejsou naplňovány jeho nebo její tak základní potřeby jako je třeba hygiena. Hygiena je podle nás otázkou důstojnosti člověka, což je právo, které by měl mít každý bez ohledu na svou situaci, ne výsada,“ dodala Čivrná.

Přispět je možné na stálých sbírkových místech v kavárně Tři ocásci a ve Family a Senior pointu. Nové sbírkové místo vznikne také v kulturním centru Sibiř.

Další sbírky pořádají:

• Vánoční sbírka pro psí útulek: AZ FITNESS BRNO – Pro pomoc psímu útulku Russel Rescue je potřeba nakoupit na https://www.psihvezda.cz/vanocni-sbirka?… podle uvedených pokynů. Obchod poté vybrané zboží doručí do AZ FITNESS, které ho předá útulku.

• Strom splněných přání: Diecézní charita Brno – Na třech místech v Brně (Pobočka České spořitelny na Jánské 6, Obchodní galerie Orlí a Nákupní centrum Královo Pole) jsou umístěny vánoční stromky s přáními od dětí z Azylového domu sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni. Na zmíněných místech můžete přispět peněžní částkou či zakoupit dárek z přáníček. Výtěžek a dárky poputují dětem z Domova.

• Nocleženka: Armáda spásy. Celoročně funguje projekt Nocleženky, které pomáhají lidem bez domova přečkat mrazivé noci v teple. Nocleženka stojí 100 korun a zahrnuje místo na přespání v noclehárně Armády spásy, poradenství a malé občerstvení. Lze ji zakoupit online na https://www.noclezenka.cz/oprojektu/, nocleženky jsou pak bezdomovcům rozdávány v ulicích.

• Na vánočních trzích na Moravském náměstí v Brně naleznete stánek charitativních organizací nabízejících výrobky k prodeji. Každou středu od 14.30 do 15.30 pak můžete přispět do kasičky u pódia na náměstí Svobody, výtěžek poputuje na charitu.

blog comments powered by Disqus