Vína, která reprezentují univerzitu: letos dvakrát cuvée a ryzlink rýnský | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vína, která reprezentují univerzitu: letos dvakrát cuvée a ryzlink rýnský

Do rubriky Univerzita napsala Zuzana Hudcová (Úterý,  4. prosinec 2018)

Vítěze pro nadcházející akademický rok uvedla Masarykova univerzita na konci listopadu. Škola každoročně volí zástupce červeného a bílého vína. Příští rok připije k oslavám stoletého založení republiky dvěma víny z produkce společnosti Vinselekt Michlovský, která získává za vyrobená vína řadu ocenění. Vzhledem k blížícímu se lednovému startu oslav mají už speciální etikety a balení.

Letos zvítězila odrůda vína Cuvée, která vznikla smícháním vín z hroznů pocházejících z regulované sklizně ročníku 2016 odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a André z moravských vinic. „Snahou bylo prezentovat úzké propojení Masarykovy univerzity a jižní Moravy,“ vysvětluje Zdeněk Čížek, ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity.

Prvním vyhlášeným vínem je Cuvée MUNI 100, které objednala univerzita na základě loňského vítěze soutěže, červeného cuvée President. Na slavnostnější příležitosti zvolila univerzita jakostní šumivé bílé víno s obdobným názvem Cuvée MUNI 100. Šampaňské se bude na univerzitních akcích nalévat jako uvítací přípitek.

„Chuť těchto vín nelze bez ochutnávky odhadnout,“ říká znojemská vinařka Klára Hanačíková. Dopředu se nedozvíme, ani k jakému jídlu se bude víno nejlépe hodit. „Se snoubením je to ještě horší. Opět je třeba ochutnat a vyzkoušet víno s různými kombinacemi jídel,“ doplňuje.

Obě univerzitní vína vybírá každoročně porota složená z akademiků. Letos to neplatí. Univerzita oslovila s prosbou o spolupráci přímo konkrétního partnera. „Vycházeli jsme z předpokladu, že oslavy výročí založení se bez vína neobejdou, ale že by zároveň mělo mít patřičnou láhev a etiketu, což si žádá čas. Proto jsme se obrátili na několikanásobného vítěze naší soutěže, vinařství Vinselekt Michlovský a jeho majitele Miloše Michlovského, které nám vyšlo vstříc a vytvořilo letošní cuvée na základě loňského vítěze,“ popisuje Čížek.

Na akci nesmělo chybět ani vyhlášení Studentského univerzitního vína pro akademický rok 2018/2019. V soutěži vybírali studenti z produkce vinařství Vinselekt Michlovský. Výhru si připsal ryzlink rýnský z pozdního sběru 2017.

blog comments powered by Disqus