Studenti se vybarví na festivalu. Uvedou vlastní krátké filmy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti se vybarví na festivalu. Uvedou vlastní krátké filmy

Do rubriky Kultura napsala Kateřina Bečková (Čtvrtek, 17. květen 2018)

Sezóna festivalů začala. A to včetně těch fakultních. Po narozeninovém FSStivalu, který rozezněl Fakultu sociálních studií, je na řadě jednovečerní filmový festival Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Uskuteční se v pátek 18. května od půl osmé. Studentské filmy mohou návštěvníci sledovat v Univerzitním kině Scala nebo v posluchárnách na Fakultě informatiky.

A nebude to jen přehlídka. Filmy zhodnotí porota i s diváky a tvůrci dostanou věcné ceny. Svoje dílo mohli přihlásit studentští tvůrci z celé Masarykovy univerzity.

„O možnosti přihlásit film jsem se dozvěděl v předmětech Základy filmové řeči a Produkce audiovizuálního díla, které se učí na Fakultě informatiky,“ řekl student a autor jednoho ze soutěžních filmů Peter Kelemeš.

Taky ocenil možnost naučit se něco nového, navíc je pro něj možnost natočit vlastní krátký film zajímavá, protože studuje Filmovou teorii. Ačkoliv drama nazvané Three May Keep a Secret if Two of Them Are Dead natáčel ve svém volném čase a na své náklady, rozhodně zkušenosti nelituje.

Festivalové filmy bude hodnotit odborná porota a přítomní diváci. Vítěz na konci dostane věcné ceny od sponzorů a získá i putovní trofej – sošku Filmobola.

„Samozřejmě, že bych ráda vyhrála, ale velkým oceněním pro mě samotnou je i pocit, že se film povedl a lidem se líbí,“ sdělila studentka a autorka snímku Pět fází smutku Kristýna Rudolfová. V letošním osmnáctém ročníku je přihlášeno třináct studentských filmů a šest dalších v bonusové sekci.

Filmy se budou zároveň promítat ve studentském kině Scala a na Fakultě informatiky v Králově poli. „Ve světě internetového streamování není problém z jednoho místa vysílat totéž do dalších míst,“ vysvětlil organizátor Petr Sojka. Diváci na plátně uvidí i přenos vyhlašování, přijdou jen o osobní kontakt s tvůrci.

Motto letošního festivalu je „Vybarvi se“. To představuje pravou podstatu při dovršení dospělosti nebo kreativní proces tvůrčího myšlení. „Při dospívání se vybarvují charaktery. Diverzita barev a barvy diverzity jsou velmi dobré,“ přiblížil Sojka.

blog comments powered by Disqus