Na co se těšit na Majálese? Muni zóna nabídne bungee running a v průvodu univerzitu povede Jelen | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Na co se těšit na Majálese? Muni zóna nabídne bungee running a v průvodu univerzitu povede Jelen

Do rubriky Univerzita napsal Kristina Křivková (Pátek,  4. květen 2018)

Už v sobotu startuje půlkulatý patnáctý ročník brněnského Majálesu. Po měsíci plném oslav vyvrcholí studentské veselí tradičním open air festivalem na Brněnském výstavišti.

Oslavy začaly 5. dubna postavením májky na náměstí Svobody, následovala například soutěž studentských kapel nebo královská debata. Vrcholem majálesových oslav bude slavnostní průvod městem, v němž studenty MUNI povede kapela Jelen. Procesí dojde až na Brněnské výstaviště, kde se lidé mohou těšit na vystoupení známých kapel a vyhlášení krále a královny Majálesu.

Organizace Majálesu a doprovodného programu se zhostilo více než 20 studentů Masarykovy univerzity vedených studentkou Johanou Bojanovskou. „Organizujeme všechny akce Majálesu za Masarykovu univerzitu, jsme taková spojka mezi organizátory a univerzitou,“ sdělila Bojanovská.

S organizací začínali studenti MU už v prosinci loňského roku a od ledna pracují naplno. Nejtěžší bylo podle Bojanovské sestavit dobrý tým lidí, kteří vedou jednotlivé sekce a jsou schopni se vypořádat s různými komplikacemi.

„Tentokrát jsme si pro návštěvníky naší zóny připravili různé atrakce a nespočet her o zajímavé ceny, nebudou chybět ani studentské spolky. Návštěvníci se mohou zúčastnit bungee runningu, soutěže v beerpongu nebo mají možnost ochutnat pestrou nabídku dýmek,“ řekla Bojanovská. Studenti MU se podíleli i na organizaci doprovodného programu jako bylo stavění májky nebo slavnostní průvod před Majálesem.

Bude korunovace v modré?

Na programu sobotního Majálesu je také vyhlášení krále a královny Majálesu. Za Masarykovu univerzitu kandiduje letos Aneta Synková z Filozofické fakulty a Jan Grygera z Fakulty sportovních studií. Společně přišli s projektem Start-up Market, který by umožnil studentům prodávat a prezentovat své výtvory, produkty či projekty na organizovaných trzích. Chtějí tak pomoci realizovat studentské myšlenky.

Každý kandidát má také svůj vedlejší projekt. Honza má rád všechny sporty, nejvíc se věnuje lednímu hokeji, florbalu a cyklistice. Studuje obor Rozhodčí ledního hokeje a usiluje o zviditelnění univerzitních sportovních soubojů. „Chci začít s menšími sportovními utkáními a sporty jako je volejbal, basketbal nebo florbal, které nejsou tolik finančně náročné z hlediska pronájmu prostor. Když se nám podaří přilákat fanoušky, časem budeme přidávat i další sporty,“ představil svůj projekt Grygera.

Aneta studuje interaktivní média, věnuje se sportu a zdravému životnímu stylu. Jejím koníčkem je také tvorba a komunikace na Instagramu a blogu. „Díky svým sociálním sítím můžu pomáhat lidem s poruchami příjmu potravy, kterými jsem si sama prošla. Chtěla bych se této problematice více věnovat, a proto mám v rámci svého královského programu v plánu přednášky pro studenty na téma zdravá strava, pohyb a životní styl,“ píše ve svém profilu Aneta.

V sobotu návštěvníky čeká nabitý program počínaje slavnostním průvodem, který začíná v 10:30 na náměstí Svobody. Za každou univerzitu zde vystoupí jedna kapela, za MU letos zahraje kapela Jelen. Průvod vyrazí v 11:15 směrem k Brněnskému výstavišti, kde poté vypukne open-air festival. Letos vystoupí kapely a interpreti jako HorkýžeSlíže, Rybičky 48, Mandrage, Ben Cristovao nebo Majk Spirit a další.

„Na Majáles jdu, protože mám ráda festivaly a tenhle je navíc speciálně pro studenty. Těším se na všechny kapely a interprety, protože miluji českou hudbu a celkově atmosféru festivalu,“ svěřila se studentka Mendelovy univerzity Tereza Kelnarová.

blog comments powered by Disqus