Zkusíte si debatu? Tento týden na univerzitě bude možností dost | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zkusíte si debatu? Tento týden na univerzitě bude možností dost

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Sára Suchá (Čtvrtek,  5. duben 2018)

Již v úterý odstartoval týden debat. V univerzitním kině Scala si mohli lidé poslechnout řízenou debatu o veganství. Pořádala ji Studentská sekce IIPS. O víkendu pak Fakultu sociálních studií obsadí debatéři z různých koutů. V jejích prostorách se totiž odehraje debatní turnaj Brno Open, který pořádají studenti z Debatního klubu studentů Masarykovy univerzity.

Turnaj začíná v pátek odpoledne ve čtyři hodiny, kdy se budou moci přihlášení účastníci zaregistrovat. Ještě v pátek večer je na programu první kolo debat. Měla by se v něm předvést asi dvacítka týmů. Další dvě kola se odehrají v sobotu, kdy se nejlepší debatéři utkají o postup do finále. To organizátoři naplánovali na neděli.

Zájemci se mohli přihlásit do osmého ročníku turnaje přihlásit do pondělní půlnoci. Startovní poplatek je 200 korun nebo osm euro. Ačkoli se jedná o debatu ve formátu britské parlamentní debaty, tak celé klání budou účastníci debatovat v českém a slovenském jazyce.

Studenti z debatního klubu se snaží umožnit účast všem zájemcům. Je možné se přihlašovat v týmech, ale i jednotlivě a pro mimo-brněnské zajistí ubytování u některého z brněnských debatérů. Na turnaj je možné se přihlásit i bez předchozí zkušenosti s debatováním.

„Nicméně bychom doporučovali se před tím, alespoň jednou přijít podívat na klub, popřípadě se podívat na nějaké debatní videa a přečíst si pravidla,“ říká Tereza z organizačního týmu. Debatní klub se schází pravidelně každé úterý a čtvrtek v sedm hodin večer v místnosti U34 na Fakultě sociálních studií. Pokud se člověk necítí na debatování, tak je možné se přijít podívat na jednotlivé debaty během turnaje.

Je veganství zdravé?

V úterý večer v kině Scala se k tématu alternativního stravování utkali debatéři v další z Masarykových debat. Boj to byl pouze slovní, ačkoli jedním z diskutujících byl Jan Müller, který je trenérem thajského boxu a MMA. Ten bude rozporoval tezi, že „veganství není zdravé“. Spolu s ním se do obhajoby veganského stylu stravování pustila Eliška Selinger, která studuje medicínu a je zdravotnickou expertkou České veganské společnosti.

Proti nim stanula profesorka Jana Dostálová, která se celý život zabývá správným stravováním, několik let se mimo jiné věnovala tukům, sladidlům a dietní a dětské výživě. Posledním diskutujícím, který zastává názor, že veganství není zdravé, je doktor Pavel Kohout, který vede Centrum výživy v Thomayerově nemocnici v Praze.

„Masarykovy debaty jsou velmi otevřené. Chceme, aby byly otevřené i lidem mimo univerzitu,“ uvedla jedna z organizátorek Veronika.

blog comments powered by Disqus