Nejlepší studentská práce se zabývá dětskou osamělostí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nejlepší studentská práce se zabývá dětskou osamělostí

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kristina Křivková (Pondělí, 19. březen 2018)

Studenti psychologie na Fakultě sociálních studií (FSS) se ve čtvrtek 15. března utkali v Soutěži studentských psychologických prací. Letošního již 18. ročníku soutěže se zúčastnily čtyři studentky bakalářského i magisterského studia, z toho dvě postoupily do mezinárodního kola. Vítězkou se stala Edita Chvojková.

Školní kolo tradiční soutěže, kterou na FSS pořádají psychologové už od roku 2011, vyhrála Chvojková s prací, která se zabývala měřením dětské osamělosti. Společně s Annou Marií Rosickou, která skončila na druhém místě, postoupily do mezinárodního kola. To se bude konat v květnu v Bratislavě. Rosická se ve své práci zaměřila na skryté předsudky.

„Za výhru jsem pochopitelně hrozně ráda, dost mě to překvapilo. Myslím, že jsem měla velkou konkurenci,“ svěřila se vítězka Chvojková. Třetí místo získala Alexandra Ocásková s prací o vlivu imaginace jídla na následnou konzumaci. Bramborová skončila Klára Jonášová.

O organizaci školního kola soutěže se stará Miroslav Šipula, který loni zasedl také v porotě mezinárodního kola. „Studenti naší fakulty jsou v této soutěži velmi úspěšní. V loňském roce vyhráli mezinárodní kolo dva naši studenti se stejným počtem bodů – Vojtěch Mýlek a Renata Hlavová. Předloni v Prešově zase vyhrála Lenka Knapová za magisterské studium a Edita Chvojková za bakalářské studium a získala cenu diváků,“ uvedl Šipula. Soutěžící nejdříve jednotlivé práce prezentovaly, následně i se členy odborné poroty o tématech diskutovaly.

Právě odborná porota rozhoduje, kdo vyhraje a kdo postoupí do mezinárodního kola. Letos v ní zasedli Stanislav Ježek, Zuzana Masopustová, Tomáš Řiháček a Jan Šerek. Zároveň práce hodnotí také studentská porota, která si vždy zvolí svého vlastního vítěze.

Ve studentské porotě letos zasedli spolu s dalšími třemi studenty i loňští vítězové mezinárodního kola Mýlek s Hlavovou. Studenti potvrdili vítězkám jejich pozice. Nejvíce se jim líbily práce magisterských studentek Chvojkové a Rosické.

„Bylo obtížné vybrat vítězku, všechny byly skvělé. Kdyby to šlo, vyhrály by všechny. Nakonec jsme za nás studenty vybrali dvě vítězky,“ řekl jeden z členů studentské poroty Václav Kosour.

Každoročně si mohou svého vítěze určit i ostatní studenti prostřednictvím doprovodné ankety „O nejlepší studentskou psychologickou práci“ v Informačním systému MU. Tu ovládla Alexandra Ocásková.

blog comments powered by Disqus