Maškarním pomohou Obráncům pralesa | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Maškarním pomohou Obráncům pralesa

Do rubriky Kultura napsala Kateřina Bečková (Neděle, 11. březen 2018)

Tradiční maškarní envirovečírek tento rok podpoří aktivisty v polském Bělověžském pralese, kde i přes zákaz Evropského soudu pokračuje kácení stromů. Akce Okrašlovacího spolku se bude konat 15. března v kavárně Trojka. Organizátoři výtěžkem plánují přispět Obráncům pralesa, kteří v posledním nížinném pralese v Evropě blokují těžbu dřeva a podávají zprávy o tamní situaci Evropské komisi. „Není to jen pro lidi z envira, může přijít kdokoliv,“ zvou členky Okrašlovacího spolku Barbora Bednářová a Kateřina Pořízová.

Proč chcete podpořit zrovna Bělověžský prales?

Barbora: Tamní dění je docela aktuální, dřevo se těží i přes zákaz Evropského soudu, pořád se to řeší. Aktivisté z České republiky na místě zasahovali hned po místních Polácích, na blokádách se navíc podílelo i hodně našich spolužáků, proto nám je situace blízká.

Jak využijete vybrané peníze?

Kateřina: Lidé, co tam zasahují, mají svoji vlastní sbírku na vykoupení aktivistů, kteří musí platit pokuty za své jednání. Naše peníze ale půjdou přímo do rukou aktivistů, ti vědí nejlépe, na co jsou potřeba.

Barbora: V Bělověžském pralese operuje skupina, která si říká Obránci pralesa. Místní jim zdarma poskytují budovy, kde mohou dočasně fungovat. Peníze využívají zejména na potraviny a pokuty.

Kateřina: Musíme si uvědomit, že ti lidé nejsou nikde zaměstnaní, zároveň ale musí z něčeho žít. Mají každodenní pracovní náplň a nikdo jim neplatí.

Barbora: Pořád se pohybují po pralese, zaznamenávají, kde jsou vytěžená nová místa. Sepisují oficiální zprávu pro Evropskou unii. Není to tak, že si v lese sednou a blokují. Předem si blokády promýšlí, domlouvají se, aby se všechno dělalo co nejefektivněji.

Za co budete vybírat?

Barbora: Za vstup a tombolu. Z výtěžku musíme ale zaplatit i kapelu, prostory a případnou výzdobu.

Kateřina: Vzhledem k tomu, že peníze jdou na dobročinnou věc, nemáme přesně danou částku na vstupné, doporučujeme sto korun.

Barbora: Byli bychom ale rádi, aby přišlo co nejvíc lidí, takže budeme radši, když přijde deset lidí, co dá dvacku, než jeden, co zaplatí stovku.

Bude na večírku živá hudba?

Barbora: Ano, Zelené koule. Říkají, že hrají bio punk. Jejich texty jsou environmentálně zaměřené, třeba o domorodcích z pralesa. Je to taková tematická kapela, zároveň dost zajímavý kulturní zážitek.

Kateřina: Jsou hodně alternativní, ale naživo jsou super. Budou hrát tak hodinu, potom bude DJ, nebo uděláme playlist taneční hudby.

Nemyslíte, že někdo nepřijde, aby se vyhnul vymýšlení kostýmu?

Barbora: Vesměs co víme, tak se na to lidi těší. V kostýmech je mnohem větší sranda, ale samozřejmě nejsou povinné.

blog comments powered by Disqus