Na dnech otevřených dveří se zájemci informovali o studiu a debatovali o (ne)kampani | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Na dnech otevřených dveří se zájemci informovali o studiu a debatovali o (ne)kampani

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Eva Bartáková (Pondělí, 22. leden 2018)

Bonmoty současného prezidenta Miloše Zemana letos zpestřily tradiční dny otevřených dveří na Fakultě sociálních studií. Zatímco politologové uspořádali přednášku a diskuzi o aktuálních tématech, v atriu se zájemcům o studium představilo všech sedm kateder.

Desítky středoškoláků a jejich rodičů navštívily v pátek a sobotu Dny otevřených dveří na Fakultě sociálních studií. Kromě přednášek o jednotlivých oborech a studiu jako takovém se mohli tento rok zúčastnit i politologic­kých debat.

Odborníci si připravili příspěvky o aktuálních tématech. Třeba o tom, že politologové nemají křišťálovou kouli a opravdu nedokáží vyvěštit, kdo vyhraje volby. Nebo o tom, jaké jsou výhody i nevýhody nevedení kampaně. Přednášku původně politologové nachystali v malé učebně, kvůli velkému zájmu se však musela přesunout do posluchárny.

Odborník na českou politickou scénu a autor knihy Miloš Zeman – Příběh talentovaného pragmatika Lubomír Kopeček sesbíral nejslavnější bonmoty současné hlavy státu. Ilustroval na nich, jak se v čase vyvíjely názory tohoto politického matadora. Na začátku připomněl třeba jeho nekorektní výrok z dob minulého režimu: „Soudruzi, vaše chyby se vám vrátí jako buzerant.“

Přes bonmoty týkající se sportu nebo pomlčky v názvu států se dostal až k aktuálnějším výrokům. Vzpomněl třeba na Zemanovo konstatování, že polovina obyvatel Česka má podprůměrný intelekt. Úplně nejnovější bonmoty z období prezidentského angažmá však v předvolebním období raději vynechal.

Z hodinové přednášky se mohli zájemci o studium přesunout do atria, kde je kromě čaje zdarma čekali zástupci sedmi kateder. Ke svému stolečku se je představitelé jednotlivých oborů snažili nalákat různě. Psychologové vytvořili nástěnku se zajímavostmi ze svého oboru, zástupci sociální práce a veřejné politiky a lidských zdrojů nabízeli sladkosti.

Podle organizátorky z řad sociologů Veroniky Brožové už většina zájemců o studium přicházela rozhodnutá. „Většina si jde rovnou za svým vysněným oborem. Nerozhodnutí jsou většinou jen mladší třeťáci,“ uvedla.

Svědčí o tom podle ní i to, že zájemci o studium přicházeli často s konkrétními dotazy. „Je vidět, že si už něco dopředu zjistili, takže se nás neptají, co je to sociologie, ale třeba jestli je součásti biologie a matematika,“ upřesnila Brožová. „Odpovídám, že ne a ne,“ dodala.

Její domněnku potvrdila i čtvrťačka Nela Fefková, která si už dopředu zvolila psychologii. „Jsem už rozhodnutá, takže jsem se spíš přišla podívat, jak to tady vypadá. Zatím se mi tu moc líbí,“ shrnula své dojmy z návštěvy atria.

Dny otevřených dveří se na fakultě konají každý rok. Navazují na ně online Dny otevřených oken určené zájemcům o magisterské studium.

blog comments powered by Disqus