Górecki: Jižní Kavkaz čekají politické změny | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Górecki: Jižní Kavkaz čekají politické změny

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Ketrin Jochecová (Neděle, 29. říjen 2017)

Reportér a historik Wojciech Górecki navštívil ve středu Fakultu sociálních studií. Polský odborník na Kavkaz přednášel o současné geopolitické situaci v Gruzii, Arménii a Ázerbájdžánu. Zabýval se především vnitřními konflikty zemí, tamními volbami nebo jejich vztahem k Rusku.

Zájemci si přišli Wojciecha Góreckého poslechnout ve středu 25. října. Górecki se věnoval současné situaci v jihokavkazském regionu, který tvoří Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán. Všechny tři státy čekají prezidentské volby. V Gruzii a Arménii je situace ale zajímavější, změní se také politický systém země. „Obě země budou mít parlamentní systém,“ vysvětlil Górecki.

Pozornost Górecki upínal zejména k etnickému konfliktu o Náhorní Karabach mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Zatímco Ázerbájdžán se bojí ruské intervence ve prospěch Arménie, Arménie odmítá další porážku a přijetí současného statu quo. „Konflikt o Náhorní Karabach je hlavním bezpečnostním rizikem v tomto regionu,“ řekl historik. „Vypuknutí velké války je nepravděpodobné, destabilizovala by celý region. Vypuknutí malé války podobné například té v roce 2016 se nedá předpovědět,“ doplnil.

Wojciech Górecki se o Kavkaz zajímá přes 15 let. Stejně dlouho se mu věnuje i ve svých textech. Pracoval na polském velvyslanectví v ázerbájdžánském Baku. V roce 2008 se stal členem Mezinárodní nezávislé mise pro hledání faktů pro konflikt v Gruzii. Kromě novinařiny se věnuje také psaní knih. Reportážní kniha Přípitek předkům byla přeložena do češtiny a pojednává o historii a současnosti tří kavkazských států.

blog comments powered by Disqus