Studenti se učí cizím jazykům u piva | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti se učí cizím jazykům u piva

Do rubriky Ostatní napsala Sára Suchá a Dominika Glaserová (Sobota, 21. říjen 2017)

Dvanáct lidí se v úterý zúčastnilo již druhé akce spolku Drink ‚n‘ ling. Nejen studenti mají každé druhé úterý od sedmi do devíti hodin možnost procvičit si v baru L 'Apéro na Kolišti cizí jazyky. Jedná se o zcela novou iniciativu, za kterou stojí studenti z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Až čtyři stovky studentů z výměnného programu Erasmus se mohou setkávat s českými kolegy, aby se přiučili cizí řeči. Umožňuje jim to nová platforma Drink ‚n‘ ling. „Rozhodli jsme se spojit příchozích čtyři sta studentů Erasmu, kteří v Brně nemají tolik příležitostí a aktivit, s českými studenty, kteří zase nemají tolik peněz na placené kurzy a chtějí se přiučit novým jazykům,” říká organizátorka Dominika Pirklová.

Společně s dalšími organizátory Přemyslem Šimákem a Martinou Paulenovou lákají cizince i české studenty do Baru L’Apéro. Ten se jazykovým nadšencům otevírá jednou za čtrnáct dní. Každý příchozí obdrží hned ve dveřích připínací vlaječku země, z níž pochází a vylosuje si svého partnera, k němuž se usadí. „Nikdy tedy dopředu neví, s kým se v následující okamžik seznámí,“ upozorňuje Šimák. Následuje hod mincí, který určí, kdo ze dvojice bude zastávat roli učitele a kdo žáka.

Učitel vede konverzaci a snaží se žáka naučit svému mateřskému jazyku, ať už je jakýkoliv. Pro základní dorozumívání účastníci používají převážně angličtinu, nicméně ani ta není podmínkou. „Druhého setkání se zúčastnil asi čtyřicetiletý Srb žijící v Brně. Tento pán ovládal několik jugoslávských jazyků a ruštinu, nicméně angličtina mu byla cizí. U jeho partnera tomu bylo přesně naopak,“ dává příklad Šimák. Situaci nakonec vyřešili pořadatelé. Překládali Srbovu ruštinu do angličtiny a naopak.

Organizátoři projektu se inspirovali metodou speed dating, která spočívá v tom, že po určitém časovém intervalu, který stanoví organizátoři, se dvojice proměňují. Obvykle se jedná o sedm či deset minut, záleží na počtu účastníků. Za jeden večer se tak může každý setkat hned s několika cizími jazyky nebo se obohatit o zajímavosti z mnoha kultur.

Kromě svolávání studentů k procvičování cizí řeči se organizátorka Dominika Pirklová zabývá evropskými studii, její kolega Přemysl Šimák mezinárodními vztahy a třetí z organizátorů Martina Paulenová teorií a dějinami filmu a audiovizuální kultury. Všichni tři mají jako druhý obor žurnalistiku.

„Věc, kterou máme my tři společnou je to, že se rádi učíme jazyky. Čím více, tím lépe,” vysvětluje prvotní motivaci zakladatelka spolku Pirklová. „Problém ale je, že výuka jazyků je velmi drahá,” dodává. S nápadem přišla na posledním Majálesu, kde měli studenti možnost napsat na nástěnku nápady, které by mohly pomoci vylepšit vysokoškolský život v Brně. Společně se spolužáky a ambasadorem projektu Studentské Brno, Michalem Hořínkem, začali plánovat mezinárodní jazykové večery, které se podle latinského lingue (jazyk) rozhodli pojmenovat Drink ‚n‘ ling. Studentské Brno, které podporuje Masarykova univerzita, Mendelova univerzita a Vysoké učení technické, jim pomáhá zejména s marketingem.

Organizátoři do budoucna plánují rozdělit zájemce do skupin věnujících se konkrétnímu jazyku. Výsledkem by měly být „lekce” španělštiny, francouzštiny i dalších řečí. „Hlavní překážkou, které budeme muset čelit, je počet zájemců jak ze strany cizinců, tak i místních,” komentuje Šimák. Skupiny studentů Erasmu, na než jsou jazykové večery primárně cíleny, se totiž každoročně obměňují. Organizátoři nechtějí zatím masově zvát studenty na tyto večery. Spíše čekají na odezvy zúčastněných, od nichž si slibují, že jim pomohou doladit některé organizační prvky. Také hledají další podobné nadšence, kteří by jim pomohli s organizací.

blog comments powered by Disqus