Odvoleno. Největší zastoupení v senátu budou mít politologové | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Odvoleno. Největší zastoupení v senátu budou mít politologové

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Markéta Lankašová (Pátek, 20. říjen 2017)

Celkem šest členů z celého Akademického senátu Fakulty sociálních studií (AS FSS) obsadili lidé z Katedry politologie. Ve volbách pro nadcházející dvouleté funkční období uspěli její tři zaměstnanci a také student Gjulzadjan a dvojčlenná koalice Janigová – Jirků. Hlasy odevzdalo 76 procent akademických pracovníků, ale jen 26 procent studentů. Do pátečních 9 hodin se ještě mohou podávat námitky a odvolání.

Dnes ráno skončilo elektronické hlasování, v němž se zaměstnanci i studenti mohli vyslovit, kdo je na příští dva roky bude zastupovat v akademickém senátu fakulty. Voliči volili převážně členy Katedry politologie. Ti budou mít dohromady v senátu většinu – šest z jedenácti hlasů. Ze studentských kandidátů se do senátu probojovali Patrik Gažo, Hračja Gjulzadjan, Daniel Jirků, Magdaléna Janigová a Kristína Zindulková. Svůj hlas odevzdalo osm stovek studentů. Oprávnění volit své zástupce jich však mělo více než tři tisíce.

„Ačkoli se to nezdá, letošní studentská volební účast – necelých 26 procent – je oproti jiným letům rekordně vysoká. Obvykle volí kolem 15 procent studentů," objasnil člen Volební komise FSS a dosavadní studentský senátor Vít Borčany. „Možná jsme k povědomí o senátu přispěli i my svým působením, možná se zájem zvýšil díky velkému počtu kandidátů," odhadoval Borčany.

Studenti kandidovali často v dvojčlenných koalicích, prosazovali jednotný program. „Do senátu chceme jít společně, aby naše připomínky měly větší váhu,“ řekla ještě před volbami Janigová. Právě taktika koalic jí a Danieli Jirků vyšla. Do komory se dostalo ještě druhé duo – studenti environmentalistiky Zindulková a Gažo. Studentskou pětku uzavírá Hračja Gjulzadjan.

„Jsem samozřejmě ráda, že jsme se s Patrikem dostali společně. Přesto mi přijde, že vzhledem ke složení studentské i zaměstnanecké komory je senát nevyvážený, což může souviset s rekordní, přesto velmi malou volební účastí. O to víc se budeme snažit hájit zájmy i těch oborů, které nejsou zastoupené," slíbila Kristýna Zindulková, která obdržela vůbec nejvíc hlasů – 292.

Oproti minulým obdobím, kdy se do senátu dostávali spíše doktorandští studenti, padla letošní volba na mladší kandidáty. Tři z nich studují na bakaláře, jen Gažo a Gjulzadjan už nastoupili do magisterského programu. Předseda Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Jan Hruška už dříve pro Halas vysvětlil, že mladší senátoři jsou pro fakultu přínosem. „Dosavadní členové studentské komory měli blíže spíš k vyučujícím než ke studentům. Zájmy studentů pak nikdo nehájí. Doktorandů je oproti studentům bakalářského stupně málo,“ zdůvodnil Hruška.

Zatímco do studentské komory se hlásilo rekordních 12 kandidátů, na post akademického senátora si trouflo 10 fakultních zaměstnanců. Do senátu se nakonec dostali tři politologové – Otto Eibl, Lubomír Kopeček a Petra Vejvodová, Oldřich Krpec z mezinárodních vztahů a evropských studií, Karel Stibral z environmenta­listiky a Roman Vido ze sociologie.

„Politologové, na rozdíl od studentů jiných oborů, možná asi vnímají každé volby o něco důležitěji. Zřejmě se dokázali lépe mobilizovat. Z grafiky, kterou připravila Katedra psychologie vyplývá, že v akademické komoře, kde získali kandidáti z Katedry politologie nejvíce hlasů, volili tyto kandidáty podobní voliči, takže dokázali rovněž mobilizovat své kolegy a oslovili i pracovníky jiných kateder," naznačil možné vysvětlení Borčany.

Do pátečních 9 hodin běží odvolací lhůta na vznesení námitek. Pak členové Volební komise FSS nové senátory musí schválit. První schůzi svolá bývalá předsedkyně Lenka Lacinová po domluvě s nově zvolenými senátory. Vychází to z jednacího řádu.

Ze 154 akademiků se do voleb zapojilo 117. Hlasování mezi akademickými kandidáty bylo vyrovnané, u studentů jde vypozorovat rozdíly. Největší podporu mezi zaměstnanci obdržel Otto Eibl s 61 hlasy, což představuje nadpoloviční podporu od voličů. Absolutní vítězkou voleb je Kristína Zindulková, která získala 292 hlasů. Naopak nejméně voliče oslovil Pavel Wanecki, pro nějž hlasovalo jen 26 studentů. Aleš Horký před začátkem hlasování odstoupil. Otto Eibl prodlužuje svou šňůru funkčních období. Zaměstnanci ho zvolili už počtvrté.

blog comments powered by Disqus