Ořešák z Kvasic porazil moravskou lípu v klání o titul Strom roku | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Ořešák z Kvasic porazil moravskou lípu v klání o titul Strom roku

Do rubriky Ostatní napsala Marie Müllerová a Eva Bartáková (Neděle,  8. říjen 2017)

Při záplavách se ořešák ocitl metr pod vodou. Přežil a o dvacet let později se stal Stromem roku 2017. Porazil při tom třeba lípu ozdobenou svatým obrázkem a hřebem, kterým údajně ukřižovali Ježíše Krista. Vyhlášení zaštítil festival Ekofilm, který spoluorganizuje Fakulta sociálních studií.

Dvousetletý ořešák zvítězil v letošním ročníku soutěže Strom roku a postupuje do evropského kola. Do každoročního klání ho přihlásili představitelé obce Kvasice, ležící nedaleko Kroměříže, a její obyvatel Zdeněk Zapletal. Ten společně s rodinou převzal ve čtvrtek při slavnostním vyhlášení v brněnské hvězdárně peněžitou odměnu za první místo. „Využijí ji ke znovuvybudování kapličky, která kdysi ke stromu patřila,“ uvedla mluvčí soutěže Anna Petříková.

Ořešák černý v Kvasicích nedaleko Kroměříže vysadil hrabě Lamberg někdy po roce 1790. Strom v zámeckém parku často navštěvovali lidé, kteří pod ním rozjímali. V roce 1997 ho při povodních zaplavila voda a mohutné dřevině hrozila zkáza. Místním lidem se však oblíbený listnáč podařilo zachránit. I proto ho přihlásili do ankety Strom roku, která hledá stromy se silným příběhem. Ve veřejném internetovém hlasování získal ořešák 10 tisíc hlasů a vyhrál. Porazil i jediného zástupce z jižní Moravy, stoletou památnou lípu z Tvrdonic, která s více než 8 tisíci hlasy skončila druhá. Mezi dvanáctku finalistů se dostaly také tis, jasan či možná až 5 století starý jilm.

O vítězství většinou nerozhoduje to, zda byl strom prohlášen za chráněnou památku ani zda se nachází v centru turistického ruchu. Důležitá je hlavně aktivita lidí, kteří ho nominovali, protože strom díky ní může získat i hlasy lidí z jiných regionů, než kde se nachází. „Když jsme počítali hlasy, zjistili jsme, že letošní vítěz obdržel hlasy i z úplně jiných krajů než z kraje zlínského,“ doplnila Petříková.

Letos se do hlasování zapojilo více než 40 tisíc lidí z celého Česka. Slavnostní vyhlášení se netradičně uskutečnilo na brněnské Hvězdárně pod záštitou mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, na němž se s Ministerstvem životního prostředí podílí i brněnská katedra Environmentál­ních studí.

Nadace Partnerství, jež anketu organizuje, shromáždila od svých sponzorů přes 128 tisíc korun na ceny pro výherce. Za 16 let, po které se Strom roku pravidelně vyhlašuje, vybrala na výsadbu nových stromků a ošetření těch starších asi 2 a půl milionu korun.

Soutěž o strom s nejzajímavějším osudem původně vznikla v tuzemsku, později se zrodilo i evropské kolo, do něhož se zapojuje stále více a více států. Z původních tří zájemců stoupl počet soutěžících zemí na šestnáct a dalších deset států na registraci čeká. Za Česko se příštího ročníku soutěže zúčastní letošní vítěz, ořešák z Kvasic. Jeho navrhovatelé doufají, že napodobí nebo i předčí úspěch loňské vítězky Lípy na Lipce, která se letos mezi dalšími evropskými stromy umístila třetí.

blog comments powered by Disqus