Pochopit kořeny rusko-evropských vztahů chtějí debatéři na konferenci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pochopit kořeny rusko-evropských vztahů chtějí debatéři na konferenci

Do rubriky Fakultní ruchy napsal David Martiník (Čtvrtek,  5. říjen 2017)

Jaký vztah je mezi Ruskem a střední Evropou? Je pro nás Rusko partnerem, nebo hrozbou? Jaký je historický vývoj našich vztahů a najde se mezi starým kontinentem a ruskou velmocí prostor pro spolupráci? Tyto i další otázky si kladou organizátoři konference, již hostí Fakulta sociálních studií 12. října.

Bývalého velvyslance České republiky v Rusku, českého novináře ruského původu a také politického geografa uslyší debatovat všichni, kteří ve čtvrtek 12. října zavítají do auly na FSS. Celý den se tu v několika blocích vystřídají zajímaví hosté se vztahem k Rusku. Odborníci z Česka i zahraničí se sjedou na konferenci o vazbách Ruska se střední Evropou. „Přijede Petr Kolář, Alexandr Mitrofanov nebo Michael Romancov. Diváci ale naše hosty nemusí jen poslouchat, mohou se do debaty také plně zapojit,“ upozorňuje vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity (IIPS) Vít Hloušek, jenž konferenci organizuje.

Proč jste si jako téma konference vybrali Rusko a střední Evropu?

Kvůli své aktuálnosti. Ruská zahraniční diplomacie dlouhodobě mění kurz od partnerství, nebo snahy alespoň spolupracovat se západem, do poměrně konfrontačního postoje. A nejedná se pouze o situaci na poloostrově Krym, ale třeba i o konflikty s Pobaltím.

Bude mít konference nějakou specifickou strukturu?

Za den protočíme tři panely. První se bude věnovat obecnějším aspektům, převážně historicko-ekonomickým. Druhý panel se podívá na Rusko perspektivou jednotlivých států. Poslední částí bude kulatý stůl, kde to bude volnější. V každém panelu, z nichž jeden potrvá zhruba devadesát minut, vystoupí 4 nebo 5 přednášejících. Chceme mít také prostor na otázky z publika a pro diskuzi.

Jaká jsou vaše očekávání od konference?

Všechny konference, jež děláme, primárně myslí na akademickou veřejnost, studenty, vyučující, ať už z naší nebo z jiné fakulty. A docela to funguje. Občas se také přijedou podívat studenti z jiných univerzit, například z Olomouce nebo Prahy. Kromě zpestření programu pro studenty chceme také diskutovat témata, která považujeme za významná nebo výrazně rezonují mediálně politickým diskursem.

Čím bude konference výjimečná?

Díváme se na diskutovaná témata optikou, která jde za publicistickou úroveň zpracování. Zaměřujeme se více na historické aspekty a ekonomické rozměry působení Ruska na střední Evropu. Nechceme vidět jen to, co se aktuálně děje, ale zaměřujeme se také na kořeny dané problematiky. Chceme nabídnout vysvětlení a pochopení toho, čemu v rusko-evropských vztazích dochází.

blog comments powered by Disqus