Veggie bar nabídne svým strávníkům denně dvě polévky, dvě bezmasá jídla pro vegetariány i pokrmy bez živočišných produktů pro vegany, ale také nízkokalorickou a raw stravu. Vyberou si i milovníci sladkého, neboť Veggie bar nabízí také dezerty, a to jak chlazené raw tak teplé pečené. Bezmasá i bezlepková jídla nabízí denně i v ostatních menzách, podle manažera provozu stravovacích služeb Romana Tancoše se však většina vyprodá a sortiment je omezený. „Jde převážně o reakci na poptávku strávníků, zároveň jsme chtěli po uzavření Academic canteen v Univerzitním kampusu přestěhovat interiér i technologie do menzy na Moravském náměstí,“ vysvětlil důvody otevření Veggie baru Tancoš.
V menze nabízí veganská, vegetariánská i RAW jídla. (autor: Eva Bartáková)
Klíčoví zaměstnanci menzy se v červnu zúčastnili dvou víkendových školení, které organizovala Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Celkem se jej zúčastnilo devatenáct lidí, kterým byly posléze vystaveny diplomy,“ dodal Tancoš. Do školení se zapojili především vedoucí provozu, šéfkuchař a jejich zástupce či referentky zajišťující nákup potravin.
Kuchařky rády vyjmenují alergeny v jídle a všem popřejí dobrou chuť. (autor: Eva Bartáková)
Speciální kurz zaměstnanci potřebovali, protože provoz Veggie baru se od ostatních menz v některých ohledech liší. Ve vegetariánské a veganské stravovně například věnují zaměstnanci větší pozornost výběru potravin. „Musíme dbát na čerstvost potravin, používáme jen bio zeleninu a ovoce, takže je těžší sehnat dodavatele. Také u raw stravy je nutné se držet určitých pravidel, jak při nákupu surovin, tak při přípravě, a to hlavně proto, že tato jídla smí být tepelně upravována jen do 42 °C,“ objasnila vedoucí Veggie baru Marie Ženatá.
Za skleněnými vitrínami najdou strávníci i polévky či zákusky. (autor: Eva Bartáková)
Nová menza se v prvních dnech provozu těší zájmu studentů i zaměstnanců univerzity. „Na návštěvnosti lze pozorovat, že především mladí lidé tuto menzu přivítali,“ poznamenala Ženatá. Právě studentům jsou uzpůsobeny i ceny jídel, jež se výrazně neliší od ostatních menz.
Návštěvníci Veggie baru se mohou zakousnout do čerstvého ovoce. (autor: Eva Bartáková)
Studentka psychologie na Fakultě sociálních studií Anna Valová sice není vegetariánka ani veganka, ale snaží se omezit svoji spotřebu masa. „Nejsem na tato jídla moc zvyklá, ale je mi sympatické, že tady takovou menzu máme. Oceňuji tu možnost a ačkoliv mi tam ne všechna jídla chutnala," sdělila a dodala, že se do Veggie baru ráda vrátí.
Prázdné talíře i nedojedené jídlo strávníci odkládají na pojízdný pás. (autor: Eva Bartáková)
blog comments powered by Disqus