Nový Veggie bar se těší oblibě, pochutnají si i vyznavači RAW stravy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nový Veggie bar se těší oblibě, pochutnají si i vyznavači RAW stravy

Do rubriky Gastro napsala Jana Blahošová (Středa, 27. září 2017)

Jídla bez masa i zcela bez živočišných produktů vaří v nové menze. Veggie bar určený hlavně veganům a vegetariánům otevřela Masarykova univerzita začátkem září. Nahradil výdejnu pro zaměstnance v prvním patře Akademické menzy na Moravském náměstí. Jedná se o první samoobslužné zařízení mezi vysokoškolskými menzami zaměřujícími se na bezmasou stravu. Na své si tam přijdou i příznivci raw stravy nebo lidé s alergií na lepek.

Veggie bar nabídne svým strávníkům denně dvě polévky, dvě bezmasá jídla pro vegetariány i pokrmy bez živočišných produktů pro vegany, ale také nízkokalorickou a raw stravu. Vyberou si i milovníci sladkého, neboť Veggie bar nabízí také dezerty, a to jak chlazené raw tak teplé pečené. Bezmasá i bezlepková jídla nabízí denně i v ostatních menzách, podle manažera provozu stravovacích služeb Romana Tancoše se však většina vyprodá a sortiment je omezený. „Jde převážně o reakci na poptávku strávníků, zároveň jsme chtěli po uzavření Academic canteen v Univerzitním kampusu přestěhovat interiér i technologie do menzy na Moravském náměstí,“ vysvětlil důvody otevření Veggie baru Tancoš.

Klíčoví zaměstnanci menzy se v červnu zúčastnili dvou víkendových školení, které organizovala Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Celkem se jej zúčastnilo devatenáct lidí, kterým byly posléze vystaveny diplomy,“ dodal Tancoš. Do školení se zapojili především vedoucí provozu, šéfkuchař a jejich zástupce či referentky zajišťující nákup potravin.

Speciální kurz zaměstnanci potřebovali, protože provoz Veggie baru se od ostatních menz v některých ohledech liší. Ve vegetariánské a veganské stravovně například věnují zaměstnanci větší pozornost výběru potravin. „Musíme dbát na čerstvost potravin, používáme jen bio zeleninu a ovoce, takže je těžší sehnat dodavatele. Také u raw stravy je nutné se držet určitých pravidel, jak při nákupu surovin, tak při přípravě, a to hlavně proto, že tato jídla smí být tepelně upravována jen do 42 °C,“ objasnila vedoucí Veggie baru Marie Ženatá.

Nová menza se v prvních dnech provozu těší zájmu studentů i zaměstnanců univerzity. „Na návštěvnosti lze pozorovat, že především mladí lidé tuto menzu přivítali,“ poznamenala Ženatá. Právě studentům jsou uzpůsobeny i ceny jídel, jež se výrazně neliší od ostatních menz.

Studentka psychologie na Fakultě sociálních studií Anna Valová sice není vegetariánka ani veganka, ale snaží se omezit svoji spotřebu masa. „Nejsem na tato jídla moc zvyklá, ale je mi sympatické, že tady takovou menzu máme. Oceňuji tu možnost a ačkoliv mi tam ne všechna jídla chutnala," sdělila a dodala, že se do Veggie baru ráda vrátí.

blog comments powered by Disqus