Nechte se oklamat Zemanem, proměňte se v trpaslíka nebo se projděte mezi mrakodrapy. Šanci máte jen do začátku května | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nechte se oklamat Zemanem, proměňte se v trpaslíka nebo se projděte mezi mrakodrapy. Šanci máte jen do začátku května

Do rubriky Kultura napsala Jana Blahošová (Úterý, 11. duben 2017)

Myslíte si, že něco vidíte, ale přitom je to vlastně naopak. Výstava Klamárium, která už od minulého října probíhá v brněnském VIDA! Science Centru, vám potvrdí, jak moc může být lidský mozek, a především zrak oklamán, aniž bychom si toho povšimli.

Výstava je rozdělena do pěti pokojů, přičemž každý z nich se věnuje jiné oblasti lidského vnímání. „Hlavním důvodem vytvoření výstavy bylo přiblížit poznatky o zrakových klamech širší odborné a nejširší laické veřejnosti,“ uved k výstavě jeden z jejích autorů Radovan Šikl. „S kolegou Michalem Šimečkem jsme se shodli, že podobné téma u nás dosud nebylo reprezentativně zpracováno. Podobných výstav je na světě několik a vesměs jsou divácky úspěšné,“ dodal.

Většina exponátů vyžaduje aktivní spolupráci návštěvníků, čímž je zaručen osobní zážitek s každým z klamů. Návštěvník má tedy možnost si daný jev „zažít“ přímo na místě, pokud je ochotný držet se pokynů. U každého exponátu je možné přečíst si podrobný popis příčin a fungování daného klamu. Navíc je zde možnost navštívit výstavu i s odborným výkladem. „Spolupracující studenti z Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií každý týden ve středu v 16 hodin poskytují komentovaný výklad,“ upřesnil Šikl. Dalšími autory výstavy jsou Michal Šimeček a architektka Veronika Zimková.

„Je dobře, že tu máme výklad, protože když si to člověk jen přečte, až tak se tématu nepřiblíží, ale když vám to přesně vysvětlí odborník, je to super,“ pochvalovala si Taťána Valachovičová, která se na výstavu přijela podívat ze Slovenska.

Jako vůbec první vás na výstavě čekají dvě tváře, z nichž jedna jako by vás upřeně sledovala. Přecházíte kolem ní a stále jste středem její pozornosti. Tvář je totiž vydutá směrem od nás, což má mozek problém vnímat, a tak si pravdu „upraví“ podle sebe a vnímá ji jako vypouklou. Stíny uvnitř zapříčiní, že se návštěvníkovi zdá, že ho tvář sleduje.

Na výstavě se můžete potkat také s prezidentem Milošem Zemanem. Takzvaný klam Margaret Thatcherové způsobí, že obrázek tváří otočený o 180° se může na první pohled jevit jako normální lidský obličej, když jej však otočíme, zjistíme, že některé struktury vlastně do tváře vůbec nepatří.

V Amesově pokoji si zase snadno spletete obra s trpaslíkem. Je to kvůli atypickým rozměrům pokoje. Pokoj totiž vůbec nemá tvar čtverce, jak by se mohlo zdát, ale lichoběžníku.

S velikostí postav si hraje i Beuchetova židle. Podle tiskové mluvčí VIDA! Centra Hany Laudátové je dokonce nejoblíbenějším exponátem výstavy. Sedadlo židle je ve dvojnásobné vzdálenosti než nožičky, avšak z místa, odkud celou scenerii pozorujeme, tvoří židle i nožičky dojem, že jsou nerozdělené, a tedy ve stejné vzdálenosti od nás.

Na výstavě je také možné zabavit se v takzvaném experimentálním pokoji, kde si na počítačích můžete vyzkoušet řadu úloh používaných v psychologickém výzkumu.

Výstava Klamárium skrývá mnohé další tajemství a kouzla o zrakovém vnímání světa. Spousta z nich se však nedá zachytit fotoaparátem. Je dobré navštívit výstavu s kamarády, protože mnohé exponáty vyžadují spolupráci více osob. „Osobně považuji za největší klad výstavy to, že je víceúrovňová," dodala k výstavě Laudátová. „Je to vidět především na popiscích. Abyste se dobře bavili, stačí vám dvě tři věty, které jsou u exponátu velkým písmem. Abyste se dozvěděli více, je tu krátké vysvětlení jevu. Pro nadšence a odborníky je tu text v podobě trhacího bločku, který je už opravdu rozsáhlý a upozorňuje i na nové poznatky,“ vysvětlila Laudátová. Výstava je navštěvovaná také návštěvníky ze zahraničí, pro které je tu vysvětlení v anglickém jazyce.

Výstavu máte možnost zhlédnout do 9. května. Vstupné se platí za celkovou prohlídku, takže nemusíte zůstat jen u Klamária. VIDA! Centrum nabízí kromě něj také stálou expozici rozdělenou do celků Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Dále je zde Dětské science centrum pro ty nejmenší a Divadlo vědy se zábavnými pokusy.

blog comments powered by Disqus