Festival Jeden svět vyzývá ke spolupráci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Festival Jeden svět vyzývá ke spolupráci

Do rubriky Kultura napsala Kamila Obršlíková (Středa, 22. březen 2017)

Je to tady. Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný Člověkem v tísni opět tluče na brněnské brány. Po pražské premiéře míří i do města naší alma mater, kde jej můžete navštívit od 27. března do 4. dubna. Promítat se bude hned na pěti místech. V kině Art, Univerzitním kině Scala, Moravské galerii, Café Práh a kulturním prostoru Praha, kde se uskuteční anglické projekce.

„Umění spolupráce“. Tak zní téma letošního ročníku filmového festivalu, jehož výběr upozorňuje na významnou schopnost, která se v dnešním světě ztrácí. Potřebu spolupráce zdůraznila i koordinátorka brněnského festivalu Kateřina Petrášová: „Spolupráce je důležitá dovednost, kterou se musíme naučit, není to samozřejmost. Dnešní společnost přijímá hlavně negativní sdělení, a proto je nutné volit pozitivně vyznívající téma, které lidem ukáže, že pokud si osvojíme umění spolupráce, vydáme se správným směrem.“ Jeden svět bude v promítaných filmech představovat problémy, jimž dnešní svět čelí, ať už je to medializace, nekončící války nebo zvolení zastupitelů země, kteří společnost rozdělují.

Ocenění za nejlepší film pražského festivalu získal snímek „Není úniku“ („Nowhere to Hide“), který ve švédské a norské koprodukci režíroval Zaradasht Ahmed. Příběh se odehrává v Iráku, jenž po letech boje zanechala v roce 2011 americká vláda v rozkladu. Ošetřovatel Núrí Šaríf dostává do rukou kameru a natáčí příběhy svých pacientů. Zachycuje tak zoufalost a bezmoc tamních lidí, kteří se stali součástí války, jež ani po odchodu Američanů neutichla. Možnost debatovat o situaci Blízkého východu budou mít návštěvníci v pátek 31. března s blízkovýchodním expertem Markem Čejkou.

Z české dílny festival promítne například snímek „Epidemie svobody“, zabývající se otázkou povinného očkování. Proč je v Česku povinné? Je skutečně nezbytné? Po narození dcery Žofie dokumentaristku Terezu Reichovou s manželem ovládl strach o své dítě a na své otázky hledá odpovědi. Mnohé z nich následně po promítání v sobotu 1. dubna zodpoví v Moravské galerii ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Výběr filmů je skutečně široký a zájem značný. To potvrzuje i samotná Petrášová: „Vstupenky na hlavní taháky mizí pod rukama na online i kamenném předprodeji.“ Není tedy proč otálet!

Více informací naleznete na webu: https://www.jedensvet.cz/2017/brno

blog comments powered by Disqus