„Nebuď kachna!“ hlásal letošní EKOFILM | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

„Nebuď kachna!“ hlásal letošní EKOFILM

Do rubriky Kultura napsala Kamila Obršlíková (Neděle,  6. listopad 2016)

Polovinu října si jistě zapsali do kalendáře všichni ochránci přírody. Ve dnech 13. – 15. října se v Brně konal 42. ročník mezinárodního festivalu filmů s tematikou životního prostředí a kulturního dědictví, na jehož organizaci se podílela i Fakulta sociálních studií. Letos se zaměřil na téma Voda a sucho.

„Po letošním ročníku EKOFILMU je vidět, že téma sucho se již dostává lidem do povědomí. O besedy a akce byl velký zájem. Je důležité informovat, co může nejen stát, ale každý z nás udělat pro zmírnění dopadů sucha, kolik nás to stojí a co nás ještě čeká,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec, který se festivalu sám zúčastnil. Právě s ním měli návštěvníci možnost diskutovat na besedě s názvem „Když krajem kráčí sucho“.

EKOFILM v hlavním ekologickém dějišti

První ročník EKOFILMU se odehrál v roce 1974 v Ostravě, o rok později se přesunul do Českého Krumlova a teprve v loňském roce poprvé přišel do Brna, které představuje dějiště českých významných ekologických aktivit. Rok od roku zájem o festival roste, což potvrdil i prezident EKOFILMU Ladislav Miko: „Nejlépe to ilustruje fakt, že na některých akcích jsme museli dodatečně přinášet další židle, aby si všichni zájemci sedli.“

Letošní ročník přinesl mnohé novinky i v organizaci. Na stránkách EKOFILMU si každý z účastníků mohl vytvořit vlastní kalendář pro větší přehled o jednotlivých událostech. Mnoho projekcí, besed, výstav či zážitkových programů jako například poznávací procházka jedlých plevelů v Brně se totiž překrývalo. Dále na každé akci měli účastníci možnost vzít si svůj „festivalový pas“, ve kterém byly uvedeny veškeré informace a za každou navšívenou událost návštěvník získal do pasu razítko v podobě maskota festivalu, gumové kachničky. Kachnička byla spojená s problematikou plýtvání vody. „Nebuď kachna,“ hlásal hlavní spot, v němž instalatér přijde ženě zastavit vodu při dlouhém sprchování.

Festival pořádá Ministerstvo životního prostředí a mezi jeho organizátory patří KEY Promotion, Nadace Partnerství, ale i Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity. Od jednotlivých organizátorů byly odvozeny i čtyři místa dění, náměstí Svobody, Sál Břetislava Bakaly, FSS a Otevřená zahrada. Na přímé organizaci festivalu se podíleli i mnozí studenti. „Studenti měli dostatek podnětů k dobrovolné účasti na organizaci a aktivitách spojených s chodem festivalu,“ uvedl student Environmentálních studií Ondřej Bartoň.

Porota ocenila snímek o indickém ekologovi

Navzdory bohatému programu bylo hlavním cílem festivalu ocenění nejlepších filmů spojených s ekologickou tematikou. Celkovým vítězem v hlavní kategorii ENVIRO se stal indický dokument The Man Who Dwarfed the Mountains od režisérů Ruchiho Shrivastavy a Sumita Khanny. Film vypovídal o současně nejvýznamnějším indickém ekologovi Chadimovi Prasadu Bhattovi. Předsedkyně poroty ENVIRO Chihiro Guezenbroek zdůvodnila výběr vítězného filmu: „Bhatt má několik okouzlujících aktivit, kterými environmentální aktivisté většinou neoplývají. Neočekává, že ostatní budou řešit nespravedlnost za něj, ale hledá spolupráci k řešení lokálních problémů. Ve všem, co dělá, se prezentuje skromně, ale zároveň s hrdostí na to, že protestuje. Sjednocuje boj za záchranu stromů a záchranu lidí.“

Kromě celovečerních filmů však festival doprovázely i filmy krátkometrážní, seskupené do jednotlivých bloků. „Tento formát je divácky atraktivní i přesto, že se ne vždy zabývá přímo řešením environmentálních problémů. Věřím, že i v ostatních, kteří tyto snímky viděli, zanechal určitou stopu, jež může být impulzem k zamyšlení se nad vlastním počínáním,“ doplnil účastník festivalu Ondřej Bartoň. „Koncept EKOFILMU je vhodnou a atraktivní formou, jak se o environmentálních problémech dozvědět více,“ zhodnotil Bartoň.

blog comments powered by Disqus