La vie est belle v Bordeaux | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

La vie est belle v Bordeaux

Do rubriky Okénka napsala Monika Ryšavá (Pátek,  3. únor 2017)

Croissanty, vůně kávy, sýru, vína a cigaret, Bonjour, ça va, dvakrát polibek na tvář. Všechno, co jste dosud o Francii a Francouzích slyšeli, si na Erasmu v Bordeaux zažijete na vlastní kůži. A už nikdy nebudete chtít nic jiného.

Pokud uvažujete o Erasmus ve Francii, konkrétně v Bordeaux, nedejte na obavy vaší rodiny, že vás tu zmasakrují islamisté a určitě vyrazte. Jediné, čeho se v Bordeaux můžete obávat, je, že vás nějaký cyklista smete na ulici. Protože jestli se tu místní něco nenaučili, tak sesedat z kola v pěší zóně. A ještě pravidlo, že nejdříve se vychází a pak vchází. Ale jinak je to tu, jak by řekli Francouzi, très génial!

Před odjezdem

Oprašte základy francouzštiny ze střední. Žádné speciální programy pro erasmáky v angličtině tu nedostanete. Ze začátku budete propadat panice, že rozumíte čtvrtině přednášky, možná si popláčete na záchodcích, ale po měsíci už budete rozumět celou půlku!

Co se vyřizování kolem administrativy týče, určitě začněte vše řešit několik měsíců dopředu, hlavně pokud budete chtít bydlet na kolejích. Protože, jak je známo, Francouzi milují byrokracii. Budou po vás chtít dokumenty a zase dokumenty, matčiny příjmy, otcovy příjmy, jak se jmenovala vaše babička za svobodna a kam zmizela vaše sestřenice, když se vdala za Libanonce. Když jim pak všechny dostupné papíry pošlete a budete si myslet, že máte pokoj, nenechte se uvést v omyl. Budou po vás chtít další dokumenty. A další. A další.

Po příjezdu

Založte si účet v bance. Jednoduché. Jak pro koho ale. Pro mě tedy rozhodně ne. Bankovním věcem nerozumím ani v češtině, natož ve francouzštině. Ale naštěstí je tu záchrana. Studentská organizace Babaoc vás vezme do banky a pomůže vám s jeho založením. Pokud jste odvážní a chcete jít sami, doporučuji banku Crédit Mutuel, kde máte dvouroční účet zdarma. A na co že ten účet vlastně potřebujete? Kvůli kolejím a vyřízení příspěvku na bydlení CAF. Díky štědrému francouzskému sociálnímu systému na něj máte nárok.

La vie bordelaise

Ale teď k těm příjemnějším věcem – k životu v Bordeaux. Co navštívit, udělat, vyzkoušet?

1. Toulejte se uličkami, procházejte se kolem řeky, poseďte si s kávičkou a cigárkem v některé z útulných kaváren

V Bordeaux ani nepotřebujete mapu, všechna důležitá místa a monumenty jsou blízko u sebe. Katedrála Saint-André, Grand Théâtre, gotická basilika Saint-Michel… Nekoukejte do Google Maps, ale raději běžte za hlukem a vůněmi. Když se budete procházet po nábřeží, nejenže si pročistíte hlavu, ale také se před vámi rozprostře krásný výhled na Bordeaux. Dejte si ale pozor na cyklisty a holotu na skateboardech. To byste taky mohli místo pročištěné hlavy odcházet s obraženou nohou.

2. Ochutnejte Canelé a Dune blanche

Ve Francii hlady neumřete, ba dokonce přiberete. Vykašlete se tedy na diety a oslaďte si život francouzskými dobrůtkami. Canelé je měkká a křehká specialita přímo z Bordeaux, ochucená rumem a vanilkou. Dune blanche bych nejspíš přirovnala k českému věnečku, akorát je stokrát lepší!

3. Kupte si víno a sedněte si s kamarády na nábřeží

Něco jako v Brně Petrov, je v Bordeaux nábřeží, kde lidé posedávají, povídají si a popíjejí. Kolem jsou malé zelené plochy, kde můžete uspořádat nejlepší pikniky a narozeninové večírky. Víno tu teče proudem a v supermarketu seženete kvalitní i za tři eura.

4. Navštivte park Jardin Public

Takové hezčí Lužánky, kde si můžete zaběhat nebo se posadit s knížkou.

5. Zatančete si v „prý“ největším klubu v Evropě

Klub La Plage je prý největší v Evropě. Alespoň mi to řekl jeden hezký Francouz. Zatím jsem si to nezjišťovala, ale uvnitř je sedm velkých místností, takže na tom asi něco bude. V každé hrají jinou hudbu. Pop, elektro, oldies… Výhoda je, že když se vám nelíbí písnička, přejdete jinam. Nevýhoda je, že celý večer přebíháte tam a zpátky a vůbec nepaříte.

6. V neděli dopoledne vyrazte na trhy

Musím říct, že neděle dopoledne je asi ten vůbec nejhorší čas. Většinou totiž máte kocovinu z předchozího večera. Pokud se však překonáte, bude to stát za to. Trhy ve čtvrti Saint-Michel jsou rájem pro všechny labužníky. A hned kousek dál najdete bleší trhy, ráj pro všechny hipstery.

7. Zajeďte si na pláž k Atlantiku

Když už nebudete mít v Bordeaux co dělat, vyrazte k oceánu. Dá se to zvládnout i se studentským rozpočtem. Tam a zpátky vás cesta autobusem vyjde na pouhých pět euro! Tolik mimochodem stojí i jeden panák v místním klubu (zlatá tequilla v Caribicu za pětadvacet!).

blog comments powered by Disqus