Pink Floyd odstartovali cyklus projekcí v Kabinetu Múz | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pink Floyd odstartovali cyklus projekcí v Kabinetu Múz

Do rubriky Kultura napsala Veronika Sodomová (Úterý, 11. říjen 2016)

Filmová projekce Pink Floyd: Živě v Pompejích se odehrála 21. září v hudebním klubu Kabinet Múz. Promítání záznamu z koncertu s lektorskou přednáškou zorganizovali Jaromír Franta a Jan Churý pod záštitou spolku Kabinet Filmúz.

Úvodní přednášku, která filmu předcházela, vedli samotní organizátoři. Ti divákům přiblížili, z jakého období film pochází. Rozhovořili se také na téma jejich osobního vztahu ke kapele i jednotlivým albům. Na nejoblíbenější skladby skupiny Pink Floyd zaznívaly otázky směrem k publiku.

Film propojil dokument o tvorbě této progresivní britské kapely se záznamem z živého koncertu v italských Pompejích. Kuriozitou bylo, že koncertu se s výjimkou starověkých soch neúčastnili žádní diváci, a zpěváka v jedné písni dokonce zastoupil pes. Dokumentární část filmu potom osvětlila, jaké vztahy mezi sebou měli jednotliví členové kapely, a ukázala jejich vzájemnou spolupráci v nahrávacím studiu.

„Záběry kapely hrající v amfiteátru se mi ve filmu líbily ze všeho nejvíce,“ svěřil se mladík z první řady. „Zaujala mě syrovost jejich hudby i týmový duch, který mezi nimi vládl.“ Pořadatele potěšilo emocionální působení filmu na publikum, stejně jako příchod velkého počtu návštěvníků. „Nečekali jsme to,“ neskrýval své překvapení Franta. „Na konci minulého semestru jsme promítali The Wall a přišlo pouhých čtyřicet lidí. Tentokrát tu bylo na sto dvacet diváků.“ Organizátoři věří, že taková návštěvnost nebyla jednorázovou záležitostí a podaří se ji udržet i nadále. V budoucnu plánují promítání celého cyklu pořadů, které se budou pravidelně opakovat. Každý měsíc diváci uvidí jeden záznam z koncertu, dokument, němý film s živou hudbou a televizní film.

„Pink Floyd: Živě v Pompejích jsme si vybrali jako první z důvodu, že ke kapele chováme citový vztah, a protože snímek spojuje více žánrů, stejně jako náš projekt a vlastně i celý Kabinet Múz,“ okomentoval výběr prvního filmu Churý, který se těší na další středeční projekce.

blog comments powered by Disqus