Sdílení prostoru a myšlenek s Nesehnutí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Sdílení prostoru a myšlenek s Nesehnutí

Do rubriky Ostatní napsala Kamila Obršlíková (Pátek, 14. říjen 2016)

Slova sdílení, osvěta či aktivismus se nesly ve vzduchu na přelomu září a října. Nezávislé sociálně ekologické hnutí (NESEHNUTÍ) pořádalo v ekocentru Rychta poblíž Krásenska akci zvanou Sdílený prostor plnou přednášek, workshopů a diskuzí na různorodá témata. Řešila se problematika genderových stereotypů, medializace či podpory participace, řada přišla i na pořádání kampaní.

Politickým aktivistou od dvanácti let

Hned po příjezdu do přátelského prostředí ekocentra nás ohromil Jakub Čech. Mladý aktivista, který je znám svými boji s úřady. Česká média se o něj začala zajímat zejména v době, kdy jako čtrnáctiletý zažádal prostějovský magistrát o informace. Městský úřad mu je však pro jeho věk ale odmítl vydat. Na Sdíleném prostoru mluvil o současném sledování politických záležitostí v místě svého bydliště. Jednou ze svých závěrečných myšlenek: „V Česku je mnohdy zbytečná averze vůči politikům,“ pak jistě zasadil mnohým brouka do hlavy před tehdy se blížícími krajskými volbami.

Většina z nás uvítala veganské jídlo po celý víkend, našly se však i výhrady. „Mám pocit, že se chci přejíst, všechno bylo takové lehoučké,“ zhodnotil stravu účastník Lukáš Osvald. Program pak zahájily Petra Havlíková s Kristýnou Pešákovou, členky NESEHNUTÍ, s nimiž jsme vedli diskuzi o tom, jaké genderové stereotypy nadále v Česku přetrvávají.

Hatespeech nachází útočiště v mnoha zpravodajství

Odpoledne pokračovala v programu členka NESEHNUTÍ, Tatiana Dumbrava, hovořící na téma Média a „hatespeech“. Mezi různými projekty zmiňovala také právě startující nábor „buddies“ – dobrovolníků, kteří pomáhají se začleňováním cizinců. Ať už se jedná o doučování češtiny, pomoc s orientací ve městě či vysvětlení obecného fungování v ČR. A jak nejefektivněji bojovat proti takzvané hatespeech? „Je potřeba se vždy snažit najít něco společného, verbalizovat s ostatními své emoce,“ tvrdí Dumbrava.

Hlavním sobotním tématem byly kampaně, o jejichž pořádání nejdříve mluvil odborník na práci pro PR Martin Máša. Odpoledne na něj navázala členka NESEHNUTÍ Hanka Chalupská s tématem zaměřeným na kampaně pro veřejný prostor. Po přemíře informací všem sedlo volné odpoledne strávené v nádherné přírodě okolí Krásenska. Někteří jen leželi v trávě, jiní prováděli kaskadérské kousky s frisbee a ti nejodvážnější vylezli na zdejší domeček na stromě, sen každého malého dobrodruha.

Večery jsme pak trávili společným sledováním filmů, hraním her či vášnivými diskuzemi ve zdejší hospůdce. „Byl to doslova sdílený prostor, tedy otevřený, přátelský prostor pro sdílení znalostí, zkušeností a smíchu,“ zhodnotila všudypřítomnou atmosféru studentka Fakulty sociálních studií, Iva Sobotková.

Nepřítel se skrývá v našich předsudcích

Neděle se zakončila emočně náročným workshopem Hany Svačinkové s názvem „Kam až sahá téma ozbrojených konfliktů?“, na kterém s námi vedla diskuzi zejména o současné situaci v Kongu a válce, která tam od roku 1998 do současnosti pohltila okolo sedmi milionů životů a další stále přibývají. Média však dávají přednost informacím o situaci v Evropě a na Afriku se zapomíná. „Je potřeba šířit osvětu a soucítit," věta, nad kterou se pro shrnutí dojmů z workshopu shodli všichni přítomní.

Při společném zhodnocení víkendu projevili nadšení jak účastníci, tak pořadatelé. „Cítila jsem zde pocit domova, jak jsme se postupně poznávali,“ svěřila se hlavní organizátorka akce Bára Bakošová.

blog comments powered by Disqus