Beatles se téměř po padesáti letech vracejí na filmová plátna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Beatles se téměř po padesáti letech vracejí na filmová plátna

Do rubriky Kultura napsal Veronika Sodomová (Čtvrtek, 29. září 2016)

Filmové pomítání nového a mezi fanoušky velmi očekávaného dokumentu The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years se uskutečnilo v pondělí 19. září v univerzitním kině Scala. Od doby, kdy byl natočen poslední „beatlesácký“ film Let It Be, už uplynulo spoustu let, a tak byl tento snímek s exkluzivními rozhovory a dosud nezveřejněnými záběry velkou událostí.

Záměrem filmu nebylo zdokumentovat život legendární kapely od počátku do konce, ale spíše podat svědectví o době největší beatlemanie z pohledu fanoušků, médií i Beatles samotných. A to se režisérovi Ronu Howardovi podařilo opravdu skvěle. Není se čemu divit, ve světě kinematografie není žádným nováčkem. Život za kamerou jej fascinoval už od dětství a za svou dlouhou kariéru stál u zrodu takových snímků jako Apollo 13 či Inferno. Ačkoli se Howardovy předchozí filmy žánrově lišily, oscarový režisér dokázal, že si hravě poradí i s kvalitní dokumentaristikou.

Film se drží faktů. Rozdělují jej pomyslné kapitoly rámované jednotlivými alby The Beatles. Ke každé etapě života kapely je přiřazeno album, které dané období určitým způsobem odráží. Vše je navíc divákovi předkládáno velice nenásilnou, přirozenou a plynulou formou. Proto může mít pocit, že sleduje příběh, do kterého je i místy vtažen. S The Beatles se smějete, zpíváte (ano, z řad publika se občas ozval zpěv hlasitěji než z reproduktorů) a prožíváte s nimi i všechny příhody, kvůli kterým se rozhodli přestat s koncertováním.

Divák má díky filmu jedinečnou příležitost vcítit se do těch čtyř kluků, kteří se zničehonic stali světovým fenoménem. Prožíváte s nimi prvotní nadšení ze slávy, ale i narůstající negativní emoce. Ať už strach z toho, co přinášela doba jejich největšího úspěchu, kdy byl spáchán atentát na amerického prezidenta J. F. Kennedyho, znechucení z pocitu cvičených opic, když masy fanoušků navštěvovaly koncerty kvůli všemu, jen ne hudbě či beznaděj z bezvýchodnosti situace.

Ve filmu se kromě dvou žijících členů The Beatles, sira Paula McCartneyho a Ringa Starra, objevuje i řada hostů jako Whoopi Goldberg, Sigourney Weawer, Lary Kane nebo režisér beatlesáckých filmů Help a Perný Den Richarda Lestera.

Film doporučuji jak fanouškům, tak náhodným divákům. Příběh skupiny mladíků z Liverpoolu chytne skutečně každého a při odchodu z kina se určitě neubráníte broukání známé melodie Eight Days a Week.

Na závěr mám pro vás ještě jeden tip. Neodcházejte z kina hned, jak začnou titulky. Stačí vydržet jen chvilku. Věřte, stojí to za to.

blog comments powered by Disqus