Symbios nabízí alternativu pro mladé lidi bez domova | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Symbios nabízí alternativu pro mladé lidi bez domova

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Marie Drahoňovská (Čtvrtek, 10. prosinec 2015)

Bohuslav Binka je vedoucím Katedry environmentálních studií na naší fakultě. V současné době se snaží spolu s kolegy z jiných oborů rozjet projekt s názvem Symbios, který si klade za úkol pomoci lidem z ulice při hledání cesty zpět do společnosti. Možnost vidí ve vybudování obytného prostoru, kde by spolu žili a spolupracovali lidé bez domova spolu se studenty.

Kde se vzal nápad uskutečnit v Brně projekt Symbios?

Už v roce 2007 jsme na Masarykově univerzitě rozjeli projekt EkoInkubátor, který měl studenty podpořit v organizaci vlastních projektů. Jezdili jsme do Vídně, kde jsme navštěvovali různé sociálně zaměřené podniky. Jedním z nich byl VinziRast, jímž jsme se inspirovali. VinziRast je projekt, ve kterém studenti sdílejí bydlení s lidmi bez domova, kteří usilují o návrat do života. Jezdili jsme tam asi čtyři roky a pokaždé se nám tento nápad velmi líbil. Tak jsme si řekli, proč neuskutečnit něco podobného, jen pod jiným názvem a s českými reáliemi, tady v České republice?

Mohl byste přiblížit, jak projekt ve Vídni funguje?

VinziRast je budova přímo v centru Vídně a funguje tam už přes šest let. Jedná se o patnáct bytových jednotek, dva plus jedna. Byt má společnou kuchyňku, sociální zařízení a dva pokoje. Zároveň je tam restaurace a dvě dílny, kde mají lidé bez domova možnost získat první pracovní zkušenost dříve, než se osamostatní. Každá návštěva nás přesvědčila, že to může fungovat. V restauraci vás například obslouží člověk, který byl ještě před rokem bezdomovcem. V budově je také velká společenská místnost, kde se všichni mohou scházet.

Bude se brněnský Symbios v něčem lišit od VinziRastu?

Zatím můžu mluvit jen o záměru, protože samotná realizace může být jiná. Víceméně by to ale mělo být velmi podobné. Chceme se stejně jako ve Vídni zaměřit na jedince bez domova, především na mladé lidi. Velká část z těch, kteří například opustí dětské domovy, skončí zhruba do roka ve vězení nebo na ulici. Této skupině bychom rádi podali pomocnou ruku při návratu do „normálního života“.

V jaké fázi se projekt momentálně nachází?

Zatím je vše pouze ve fázi plánování. Informoval jsem o našich záměrech děkana Masarykovy univerzity, kterému se nápad líbil. Jsme v kontaktu s vedoucím kurátorem v Brně a s některými politiky městských částí. Sledujeme, jak bychom mohli projekt vyřešit finančně. Stále oslovujeme katedry, které by se mohly zapojit, chceme vzbudit zájem u studentů, kteří jsou naší cílovou skupinou. Nejde říct, že by se projekt už rozbíhal, nejprve si musíme vytipovat různé budovy a rádi bychom také získali peníze z Evropské unie, jelikož Symbios skvěle splňuje veškeré podmínky.

Je mi jasné, že mezi lidmi bez domova bude o tento projekt velký zájem. Je to ale skutečně atraktivní i pro studenty?

Abychom si odpověděli na tuto otázku, připravujeme anketu, kterou chystáme do dvou týdnů spustit. Já sám za sebe předpokládám, že studenti sociální práce, sociální pedagogiky, environmentálních studií nebo psychologie by měli mít o podobnou příležitost zájem. Možnost zúčastnit se projektu mají ale studenti všech oborů. Co se týče kapacity, v našem případě by ideální velikost byla asi dvanáct bytů – to znamená dvanáct lidí z cílové skupiny a stejný počet studentů.

Jak bude takové ubytování vycházet cenově?

Finančně by to mělo vyjít podobně, jako u kolejí nebo na privátu. Nechceme, aby do projektu studenti šli jenom kvůli tomu, že by jim z toho plynula určitá peněžní výhoda. Měli by do něj jít s tím, že se do projektu chtějí zapojit. Součástí bude určitě i pohovor, jelikož se jedná tak trochu o závazek. Nájem musí platit i cílová skupina lidí bez domova, ovšem mají příležitost si zde peníze vydělat. Jsou zde tři možnosti zaměstnání. Buď práce v restauraci, nebo v dílnách a externí práci budou pomáhat hledat i organizátoři.

Do projektu jsou zapojeni i studenti předmětu Crowdfunding. V čem spočívá jejich úkol?

Studenti v rámci kurzu rozjíždí mediální kampaň, ve které budou oslovovat známé osobnosti, média a konkrétní mladé lidi bez domova. Na tomto průzkumu studenti založí kampaň, pomocí níž chceme získat peníze k využití v rámci projektu. Tato kampaň je zatím jediným finančním zdrojem Symbiosu. V současnosti už se rozjíždí i facebookové stránky „Symbios“ a web „symbiosbrno.wix­.com/symbiosbrno“, kde se objevují aktuální informace.

Za jak dlouho by se mohl Symbios uskutečnit?

To je velká otázka. Pokud najdeme podporu a porozumění ze strany městských částí a dokážeme získat finance z Evropské unie, tak by za dva, spíše tři roky, mohl být projekt připravený se rozběhnout.

Počítáte s tím, že by mohly vzniknout nějaké komplikace?

Filosofie zakladatelky VinziRastu je hodně radikální. Nechce tvořit žádné bariéry. My to chceme konzultovat s odborně zdatnými lidmi. Určitě nepředpokládám, že se bude jednat o zcela hladký proces a že uspějeme ve sto procentech případů. Pokud se nám ale podaří umožnit několika lidem návrat z ulice do života s domovem, tak to bude mít obrovský smysl. Stejně tak pokud se studenti naučí tu cílovou skupinu pochopit.

blog comments powered by Disqus