Jak vypadá Brno očima mladých | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jak vypadá Brno očima mladých

Do rubriky Ostatní napsala Nikola Světlíková (Sobota, 24. říjen 2015)

Nablýskané výlohy luxusních butiků, drahá auta parkující před novými budovami a upravené městské parky na jedné straně. Na druhé oprýskané a pomalované omítky starých domů, neuklizené ulice nebo hustý provoz znečišťující ovzduší. Toto je jen zlomek obrazů, které můžeme při procházce Brnem spatřit. Na ty lepší i horší zákoutí a momenty všedního Brna se zaměřila skupina studentů oboru Fotograf na Střední škole Charbulova a dala tak vzniknout výstavě s názvem Brno očima mladých, která je v těchto dnech k vidění ve Velkém Špalíčku.

Jedním z cílů výstavy fotografií zachycující věci pozitivní i negativní je poukázat na to, co by se dalo ve městě změnit, nad čím se zamyslet a z čeho mít naopak radost. „Celé to začalo, když jsem uviděl nabídku na dotační projekt Mládež kraji – Jihomoravský kraj. Začal jsem přemýšlet, co bych mohl udělat a jaký tým lidí dát dohromady,“ říká Alvin Korčák, organizátor a jeden z fotografů.

Korčák se rozhodl využít toho, co studuje a dal dohromady studenty z oboru Fotograf. "Shodli jsme se, že lidé často umí jen kritizovat, aniž by sami projevili nějakou iniciativu něco změnit. A tak jsme dali vzniknout těmto fotografiím, které dávají prostor vyjádřit se a převést myšlenky ve skutečnost,“ vysvětluje Korčák.

Nápad, který obstál v obhajobách pro dotaci, už zaznamenává první úspěchy. „Ozvali se nám první místostarostka a náměstek městské části Brno – střed a tím projevili zájem o výstup z tohoto projektu," dodává Korčák a doufá, že do konce výstavy se jim povede sehnat další zastupitele nebo radní, aby jejich projekt měl co největší dopad. Také jeden z účastníků Jiří Holas si akci pochvaluje: „Je to opravdu nevšední výstava na všedním místě, která si říká o pozornost a doufejme, že se stane inspirací pro další šikovné fotografy.“

Výstava ve Velkém Špalíčku potrvá až do 15. listopadu a do té doby tito studenti doufají, že lidé vyplní co nejvíce dotazníků s prostými otázkami: Co se Vám na Brně líbí/nelíbí, které jsou k dispozici u vystavených fotografií. Dávají všem možnost, aby projevili vlastní názor a jejich projekt tak měl hlubší význam.

A jaký názor na Brno mají studenti naší fakulty?

Lucie Čejková, 19 let, Bezpečnostní a strategická studia + Mediální studia a žurnalistika

Na Brně se mi líbí především jeho centrum a taky části, ve kterých stojí prvorepublikové domy. Co se mi naopak nelíbí, je prostředí kolem nádraží a taky to, co člověk vidí z vlaku, když přijíždí do Brna. Kdybych tady byla poprvé a přijížděla vlakem, asi bych se hodně polekala.

Zuzana Hubálková, 22 let, Veřejná politika a lidské zdroje

Brno se mi líbí mnohem více než Praha, hlavně kvůli přátelské atmosféře. Také centrum města je krásné. Ale když se člověk podívá z centra pryč, tak už je to horší. Černá Pole nebo Cejl jsou toho jasným příkladem. Co se mi dále nelíbí je to, že bydlím v centru města a je pravidlem, že nám před domem vysedávají skupiny bezdomovců. To je nepříjemné.

Tomáš Zwiefelhofer, 21 let, Mezinárodní vztahy + Bezpečností a strategická studia

Na Brně se mi líbí jeho atmosféra. Všechno mám blízko a cítím se tu zkrátka dobře. Líbí se mi centrum města. A myslím si, že pokud člověk nechodí do těch „špatných částí“, tak je vše docela pěkné. Nejsem příliš kritický.

Kristýna Císařová, 19 let, Mediální studia a žurnalistika + Bezpečností a strategická studia

Do školy dojíždím šalinou přes Cejl a někdy z toho jde opravdu strach. Jak z okolí, tak ze samotných šalin. S tou částí Brna by se mělo něco dělat. Naopak se mi ale moc líbí centrum města, které je v porovnání s touto čtvrtí výstavní.

blog comments powered by Disqus