Autorská práva? Problém muzikantů je jinde, říká Miroslav Vlček | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Autorská práva? Problém muzikantů je jinde, říká Miroslav Vlček

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Klára Čápová (Úterý,  7. duben 2015)

Někteří říkají, že okrádá a utlačuje muzikanty, jiní vyzdvihují jeho důslednost v boji proti porušování autorských práv. Kontroverze a rozporuplné reakce, to je Ochranný svaz autorský neboli OSA. Chrání autorskou tvorbu, nebo ji využívá pro svůj prospěch? Touto problematikou se zabývá nový dokumentární film s názvem #OSAfilm, který bude mít premiéru 23. dubna. Jeho autor, student mediálních studií, dramaturgie a scenáristiky, Miroslav Vlček mluví o autorských právech muzikantů, lidech, co nechodí na koncerty a nábojnici ve schránce.

Jak vznikl #OSAfilm?
Vytvořit film na tohle téma nás napadlo asi před třemi lety v Radiu R. Řekli jsme si, že by byla sranda nechat si hrát naše vlastní skladby a zjistit, jestli od OSA něco dostaneme. Pak jsem na JAMU dostal za úkol vytvořit dvanáctiminutový portrétní dokument. Mě žánr portrétu moc nebaví, tak jsem si řekl, že natočím něco jiného a nakonec z toho vyšel padesátiminutový dokument o autorských právech.

Jaký byl tvůj názor na OSU před natáčením?
Většinou lidé slyší, že OSA a slovenská SOZA jsou organizace, které neoprávněně vymáhají peníze, zabíjí svobodnou hudbu a podobně. Takže i já jsem do toho šel s tímto předsudkem. Učitelka z JAMU mě dokonce varovala, abych si dal pozor, protože se mi celkem snadno může stát, že najdu ve schránce nábojnici. (směje se)

To se ale očividně nestalo.
Navíc jsem si trochu poupravil názor. Na začátku natáčení jsme se setkali s Matějem Myškou z Právnické fakulty Masarykovy univerzity, který se zabývá autorským právem. Díky němu jsme si uvědomili, že velká část poplatků, které OSA vybere, jsou oprávněné. Předsevzali jsme si, že se při natáčení budeme snažit být objektivní a nikomu nestranit. Postupně jsme ale odhalovali věci, které nejsou ze strany OSA úplně košer.

Třeba jaké?
V případě, že se jedná o malé autory, kteří nejsou moc činní, se zastupování OSOU nevyplácí. Například pokud muzikanti počítají s tím, že je v rádiu nebo v televizi nikdy nezahrají, je otázkou, zda si nezpůsobí víc problémů právě registrací v OSE.

Jak bys problémy s autorskými právy řešil ty?
Dobrou cestou je dát část tvorby na cédéčko chráněné autorským právem a zároveň vydávat některá alba na internetu zadarmo. Což mě přivádí k asi největšímu problému, který bych s OSOU jako aktivní muzikant měl. Nemohl bych vystupovat zadarmo. Mohl bych hrát svoji tvorbu v nějakém klubu bez nároku na honorář, ale nemohl bych to dělat bez nároku na autorskou odměnu. To mi přijde dost zvrácené.

Chtěl bys ve své tvorbě tematicky navázat na #OSAfilm?
Při natáčení jsme narazili na několik problémů, které by se daly dobře zpracovat. Přijde mi paradoxní a smutné, že muzikanti vyzývají fanoušky, aby je na koncerty přišli podpořit, ne si je poslechnout. Autorské právo je problém, ale horší je to, že lidé nechodí na koncerty a odvykli si vnímat hudbu živě. Jestli budeme s kameramanem Tomášem Chalupským pracovat na něčem dalším, chtěli bychom se zabývat právě tímhle. Pokud tedy seženeme peníze. To je zase náš velký problém.

Jak se vám podařilo získat peníze pro #OSAfilm?
Rozpočet filmu byl asi patnáct tisíc korun, takže vznikl v podstatě zadarmo. V porovnání se statisíci, které mají filmy podobného rozsahu, je to celkem vtipné. Nejvíce nás podpořil Spolek přátel a absolventů Masarykovy univerzity, část prostředků nám poskytla JAMU. Celý náš tým ale pracoval zadarmo. Dělat filmy takhle bezrozpočtově má i svoje výhody. Člověk je absolutně svobodný. Může si to natočit, jak chce.

Odkaz na trailer: https://www.youtube.com/watch?…

blog comments powered by Disqus