Americká vláda začne půjčovat na studium v Brně | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Americká vláda začne půjčovat na studium v Brně

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Klára Čápová (Pátek, 29. listopad 2013)

Naše univerzita je druhá v republice, která získala akreditaci udělovanou US Department of Education. Američtí studenti tak mohou dostat na svá studia v Brně garantovanou federální půjčku od americké vlády.

O akreditaci zažádala jménem celé univerzity Lékařská fakulta, která má ve svých anglických programech Američanů nejvíce. Proces však stále není u konce, pro zveřejnění v seznamu akreditovaných škol ještě zbývá doložit některé dokumenty potřebné k ověření způsobilosti univerzity. „Zhruba do tří měsíců už bychom se ale měli objevit v databázi amerického ministerstva školství,“ doplnila referentka pro zahraniční vztahy z naší fakulty Jolana Navrátilová.

V databázi se naše univerzita udrží jen čtyři semestry. „Akreditace je udělena na dva roky. Po tuto dobu bude univerzita sledována a po jejich uplynutí se musí reakreditovat," uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Možnost půjček zvýší zájem Američanů o studium

Zařazení do databáze prospěje celkové pověsti univerzity. „Akreditace potvrzuje, že Masarykova univerzita je instituce dostatečně kvalitní a stabilní na to, aby Spojené státy podpořily studium svých občanů na naší škole," řekl rektor Mikuláš Bek.

Pro univerzitu i naši fakultu to znamená především zvýšení počtu amerických studentů. „Naše přítomnost v databázi amerického ministerstva školství funguje jako velmi účinná propagace. Jakmile se jméno univerzity na seznamu objeví, začneme s tím jako fakulta pracovat. To, že jsme akreditovaní, zveřejníme v amerických inzercích," vysvětlila Navrátilová.

Američané, kteří mají zájem o studium na naší fakultě, jsou podle ní především ti, kteří mají k České republice bližší vztah – už tu pracují, žije tu jejich partner, případně zde studovali v rámci krátkodobého výměnného pobytu.

Doposud si však nemohli dovolit platit nákladné školné, a proto se v rámci fakulty jednalo spíše o výjimky. „Vyučujeme sedm magisterských oborů v angličtině. Garantované federální půjčky mají velmi výhodný úrok a předpokládám, že mnoha Američanům umožní studium,“ myslí si Navrátilová.

Systém půjček se kromě Spojených států hojně využívá i v některých evropských zemích, například v Norsku, Švédsku či Nizozemí. Studenti z těchto zemí však na rozdíl od amerických vrstevníků mohou čerpat půjčky na studium v zahraničí mnohem volněji. Půjčky jsou tam poskytovány zcela běžně, aniž by se univerzity musely akreditovat.

blog comments powered by Disqus