Fotbalista Baroš nám vlastně pomohl přes hranice, vzpomíná reportér Jan Moláček | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Fotbalista Baroš nám vlastně pomohl přes hranice, vzpomíná reportér Jan Moláček

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nikola Boková (Pondělí, 25. březen 2013)

Jan Moláček, bývalý zahraniční zpravodaj České televize a současný investigativní novinář televize Nova, zavítal v úterý 19. března i na naši fakultu. Ačkoliv hlavním tématem jeho vyprávění byly nepokoje v Sýrii, publikum se ptalo i na to, jak se pracuje v ohrožení života nebo zda se dá vůbec mluvit o objektivitě mé­dií.

Pár dní před samotnou diskuzí ji organizátoři přesunuli z menší učebny pro zhruba padesát lidí do jednoho z největších přednáškových sálů na fakultě s kapacitou dvě stě posluchačů. Už půl hodiny před oficiálním začátkem se sál začíná plnit a pár minut před diskuzí už zájemci jen těžko hledají místo k sezení. Není divu, Moláček vzbudil zájem nejen u studentů žurnalistiky, politologie či bezpečnostních a strategických studií, ale i členů syrské komunity v České republice nebo odborníků na problematiku Blízkého východu, jakým je Marek Čejka.

Moláček posluchačům nejprve přibližuje, jak vlastně televize získává zprávy ze zahraničí. „Většina televizních stanic kombinuje informace získané z agenturního zpravodajství s vlastními nebo převzatými zdroji,“ říká a zdůrazňuje, že právě při práci v Sýrii byly poprvé za zdroj považovány i amatérské záběry natočené na mobilní telefony. „Poprvé tak bylo třeba řešit, jak ověřit záběry, které jsou na telefonech natočené,“ zdůrazňuje.

Současný reportér pořadu Na vlastní oči byl jako zahraniční zpravodaj v Sýrii celkem třikrát. Brněnskému publiku promítá z každé cesty jednu reportáž. „Při první cestě do Sýrie jsme narazili na závažný problém. Nedalo se tam totiž dostat. Mnohem lákavější možnost se objevila na přelomu let 2011 a 2012, kdy jsme byli do Sýrie oficiálně pozváni,“ vysvětluje Moláček.

Zatímco při první cestě do Sýrie natáčel jeho štáb pouze na hranicích s Tureckem, kam mířily tisíce uprchlíků, při druhé cestě se po Sýrii pohyboval převážně autobusem a po místech, která ovládala syrská vláda. „Museli jsme se pravidelně hlásit na místě, kterému říkali "Ministerstvo informací“ a nemohli jsme navštívit místa, kde se bojovalo," říká. Týden před Moláčkovou návštěvou si boje vyžádaly první oběť z řad západních novinářů – francouzského fotografa. „Tato informace nám zrovna nepřidala, ale doufali jsme ve štěstí,“ dodává.

Po třetí byla jeho návštěva nejvíc nebezpečná. Ocitl se totiž prakticky v první linii bojů. „Situace v zemi se změnila. Povstalci na severu ovládli dostatečné území a některé hraniční přechody s Tureckem, takže jsme se do země mohli dostat i bez víza či pozvání vlády,“ objasňuje. Přejít turecko-syrské hranice Moláčkovi a jeho kameramanovi nepřímo pomohl fotbalista Milan Baroš, který v tu dobu hrál za turecký klub Galatasaray. „Ačkoliv jsme se báli, že dostat se do Sýrie bude těžké, neměli jsme nakonec na tureckých hranicích žádné problémy. Česko tam znali i díky Barošovi,“ vtipkuje Moláček.

Po úvodní přednášce následuje diskuze, při které se Moláček přizná, že arabsky neumí. „Považuji to za svůj dluh svým syrským přátelům,“ tvrdí. Publikum se zajímá třeba o to, jak spolu novináři a Syřané spolupracovali. „Vzhledem k tomu, že jsme nebyli první štáb, který tam natáčel, místní obyvatelstvo už vědělo, co novináři potřebují a jak jim to zajistit,“ odpovídá Moláček. Padají i otázky na objektivitu médií. „Přestože objektivita je v současnosti spornou záležitostí, zůstávají podle mého názoru západní média kvalitnějším zdrojem informací, než ta syrská,“ myslí si Jan Moláček.

blog comments powered by Disqus