Proč nemá naše fakulta reprezentační ples? Vedení nechce konkurovat tomu maškarnímu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Proč nemá naše fakulta reprezentační ples? Vedení nechce konkurovat tomu maškarnímu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nikola Boková (Pátek, 15. březen 2013)

Filozofická, pedagogická, lékařská, přírodovědecká, ekonomicko-správní, sportovní – skoro všechny fakulty naší univerzity mají tradiční reprezentační ples. Jen naše fakulta zaostává. Jak to, že nemají studenti FSS taky příležitost hodit se jednou za rok do gala a ukázat spolužákům i učitelům, co jim v nohách zůstalo z dob tanečních?

Na počátku univerzitní plesové sezóny padají z řad studentů otázky na to, proč jeden nemá také naše fakulta. Studentka genderových studií Tereza Konířová si myslí, že reprezentační fakultní ples by mohl být zajímavou událostí. „Já na podobné akce moc nechodím, ale na ples naší fakulty bych určitě šla,“ řekla.

Reprezentační plesy na ostatních fakultách pořádají většinou studenti či spíše studentské organizace. Například na pedagogické fakultě se organizátoři k plesu dostali přes studentský klub.

Naše fakulta má ples pouze maškarní, který se tradičně koná v listopadu. Loni se jeho pořádání poprvé ujalo Rádio R. Reprezentačního plesu by se mohla ujmout jiná studentská organizace, žádná ale o takové aktivitě neuvažuje. „Osobně si myslím, že jeden ples onu ‚reprezentativnost‘ fakulty plně pokryje,“ tvrdí Iva Šmídová, předsedkyně Akademického senátu.

Podle bývalé organizátorky fakultních plesů Petry Holbové je situace na fakultě způsobena nezájmem ze strany vedení. „Maškarní ples má úspěch, protože se jedná o ojedinělou akci. Vzhledem k tomu, že na fakultě není tradice reprezentačních plesů, bylo by potřeba, aby impulz k organizaci plesu vyšel od vedení fakulty,“ myslí si Holbová.

Vedení nesouhlasí, podobné činnosti chce nechat na studentech. „Ples naší fakulty byl od jejího založení v rukou studentských aktivit. Vedení nezvažovalo, že by vůči studentskému plesu stavělo ‚konkurenční‘ formalizovaný fakultní projekt,“ vysvětluje proděkanka fakulty Markéta Pitrová. „Naopak se domníváme, že studenti mohou vytvořit svým kolegům zajímavou neformální atmosféru, které plesem v tradičním stylu nedosáhneme,“ tvrdí Pitrová.

blog comments powered by Disqus