Studenti mají už jen pár dní na přihlášku na Erasmus | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti mají už jen pár dní na přihlášku na Erasmus

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Barbora Čunátová (Sobota, 23. únor 2013)

Všichni studenti, kteří chtějí strávit následující semestry v zahraničí, by měli zbystřit. V únoru a v březnu se na naší fakultě odevzdávají poslední přihlášky na zahraniční studijní pobyty a pracovní stáže.

Poslední možnost hlásit se do výběrového řízení programu Erasmus mají studenti bakalářského i magisterského studia v pátek 22. února do půlnoci. Nabídka platí pro ty, kteří ještě na Erasmu nebyli a jsou zapsáni minimálně do druhého ročníku bakalářského studia. Vyjet mohou do všech členských států Evropské unie, ale i na Island, do Norska nebo Švýcarska. Studium na zahraniční univerzitě trvá minimálně tři měsíce a maximálně jeden rok. Student dostává finanční podporu, která se ale liší podle jednotlivých zemí. Přihlášky je třeba poslat koordinátorovi své katedry.

Vycestovat můžete i za pracovními zkušenostmi

Studentům, kteří chtějí poznat spíše práci v zahraničí než studium, nabízí fakulta pracovní stáže s Erasmem. Přihlášky se posílají na Centrum zahraničních studií do 7. března a podmínky pro přijetí jsou podobné jako u studijních stáží. Na rozdíl od nich si ale musí student domluvit stáž s daným podnikem sám a návrh předložit katedře. Pracovní stáže nabízejí zajímavou praxi v oboru a navíc vyšší měsíční granty.

Komu by byla Evropa malá, může využít nabídky studijních pobytů programu Erasmus Mundus, který umožňuje studovat například v Izraeli, na Blízkém východě, v Palestině, Egyptě, Rusku nebo Tunisku. Přihlášky se podávají do čtvrtka 28. února. Výhodou je velmi vysoké kapesné, až jeden tisíc eur na měsíc. Stipendium vám navíc pokryje i náklady za dopravu nebo pojištění.

Nejdůležitější je přihlásit se včas

Pokud vás nabídka zaujala a rádi byste vyměnili nudný a šedý pohled z okna fakulty například za výhled na rušné ulice Londýna nebo na římské památky, s přihláškou neotálejte a podejte ji včas. Všechny informace naleznete na stránkách fakulty http://www.fss.muni.cz/…lita/erasmus nebo na Centru zahraničních služeb http://czs.muni.cz/cs/.

blog comments powered by Disqus