Sociologové rozšiřovali svůj sociální kapitál na Sockapu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Sociologové rozšiřovali svůj sociální kapitál na Sockapu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Gaby Khazalová (Úterý,  6. listopad 2012)

Sociální kapitál, krize společnosti, filosofové Adorno či Habermas, koncert kapely Stár Váls, upomínkové odznáčky. I takto by se dal ve zkratce charakterizovat tradiční večírek katedry sociologie Sockap, který se v úterý konal v legendárním brněnském klubu Kabinet múz.

Do oficiálního začátku Sockapu zbývá ještě hodina, já už však spěchám do Kabinetu múz. Po nejrůznějších peripetiích, které letos organizátory provázely, děláme vše pro to, aby akce běžela jako po másle. Přípravy vrcholí, odznáčky a kasička jsou nachystány, ceny pro vítěze zabaleny, reflektory svítí, a teď zbývá jen čekat na první návštěvníky.

Hokejový souboj naší univerzity a VUT nám zprvu udělal čáru přes rozpočet. Přesto se zdá, že sociologové a socioložky dávají přednost intelektuální zábavě před sportem. „Přes značné úsilí, které jsme letos na propagaci vynaložili, to vypadalo, že se zúčastní méně lidí než minulý rok, což by nepokrylo náklady. Naštěstí pro nás to zatím vypadá dobře,“ komentuje návštěvnost Miriam Kanioková, duše organizátorského týmu. Prostor je však po chvíli zaplněn a s potěšením zjišťuji, že kolem sebe neslyším jen český jazyk, ale i angličtinu – jak z řad Erasmáků, tak vyučujících.

Kapela Stár Váls roztančila celý sál

Pauzy mezi moderátorskými bloky a soutěžemi vyplňuje DJ. Kabinet se rozděluje na dvě části. Polovina lidí se tlačí u zaplněného baru a popíjí nejrůznější alkoholické i nealkoholické nápoje. Aktivnější studenti se vzadu v sále zapojují do sociologických soutěží nebo fandí svým spolužákům.

Jakmile však zazní první tóny kapely Stár Váls, většina návštěvníku spěchá do sálu, kde se tančí i zpívá z plna hrdla. Zdá se, že krize, kterou organizátoři zvolili jako hlavní téma letošního ročníku, atmosféru nepostihla. Já se mezitím prodírám Kabinetem a snažím se navýšit svůj sociální kapitál, jehož zkratka tvoří název celé akce. Seznamuji se s ostatními návštěvníky a ti mi pak připínají svůj odznáček, který dostali u vchodu. Po této vyčerpávající činnosti, která mi však umožnila poznat spoustu nových lidí, si připadám jako vánoční stromeček.

Kabinet praskal ve švech

Program běží, jak má, ale občas zaznívají stížnosti na velikost prostoru. Sociologové totiž Kabinet nakonec zaplnili do posledního místečka. „Prostor se mi zdá pro takový počet lidí malý, příště bych zvolil vhodnější místo,“ vytýká student druhého ročníku Adam Vřeský. Tak tak stíhám hlavní bod večera, vyhlášení vítěze, který obdrží sockapovský pohár za nejvíc sesbíraných odznáčků.

Po slavnostním ceremoniálu si už organizátoři mohou dát pohov, pokračuje volná zábava a Kabinet se vlní v rytmu hudby DJe. Vytrvalejší účastníci ještě zůstávají a dál rozšiřují svůj sociální kapitál, což je hlavním účelem celé akce, a ti společensky unavenější se pomalu rozcházejí do svých domovů a postelí. Odcházím s dobrým pocitem a nezbývá mi než doufat, že moji spolužáci ze sociologie prožili úterní večer stejně příjemně.

blog comments powered by Disqus